E-VLADA

Vrdoljakov poučak: Vlast može kad hoće

05.03.2015 u 10:49

Bionic
Reading

Aplikacija koja nas vodi do jeftinijeg goriva jedan je od, nažalost, još uvijek suviše rijetkih primjera kako vlast može napraviti nešto građanima korisno rabeći digitalne resurse kojima raspolaže

Kao što smo već pisali, Ministarstvo gospodarstva predstavilo je web-odredište i aplikaciju za Android pomoću koje je moguće pratiti kretanje cijena goriva na benzinskim postajama i usporediti ih pa i prijaviti one koji odstupaju od razine dostavljene Ministarstvu.

Preuzeo sam je i poigrao se malo s njome. Jednostavna je za korištenje i mogla bi, dojma sam, biti korisna, pogotovo strancima, odnosno svima koji se nađu na nepoznatom terenu.

Zaslonom dominira zemljopisna karta s označenim benzinskim postajama u neposrednoj blizini, što se mijenja kako mijenjate lokaciju. Možete pretraživati postaje tako što ćete unijeti adresu na kojoj se nalazi ili samo kliknuti na oznaku na zemljovidu.


Pretragu je moguće filtrirati i po vrsti goriva koja vas zanima (uključujući autoplin i lož ulje). Dobit ćete prva četiri rezultata pretrage po najnižoj cijeni, uz mogućnost pregleda svih rezultata pretrage (a tu možete vidjeti tko je jeftiniji, a tko skuplji).

Prikazana je udaljenost do svake pojedine postaje, kao i podaci o njima (adresa, radno vrijeme, vrsta goriva, dodatni sadržaji) te upute kako do njih doći.
Neki podaci još nedostaju (nisam našao ništa o dodatnim sadržajima, recimo), ali to je nešto što se može popuniti u hodu.

Ukratko, aplikacija radi glatko i nudi razmjerno veliku količinu potencijalno korisnih informacija na malom prostoru. Domaća ekipa iz Hyper dizajna solidno je odradila povjereni joj posao i priskrbila si dobru referencu. Neko maštovitije ime ne bi bilo naodmet, ali Ministarstvo uvijek može slijediti svijetli primjer Hrvatskih željeznica i pitati javnost za mišljenje.

Projekt nas je koštao stotinjak tisuća kuna. Osobno, to ne smatram naročito cijenom ako će sustav isporučivati obećano. Naročito ako će doista poslužiti za promptno kažnjavanje onih koji manipuliraju cijenama na našu štetu. Još da Ministarstvo otvori bazu podataka i drugim developerima za razvoj novih aplikacija i servisa, sreći ne bi bilo kraja.


Ono što me žulja je (retoričko) pitanje zašto smo ovakav servis dobili u zadnjoj godini mandata, umjesto u prvoj te zašto ih nemamo više.

To što sad putem mobitela i stolnog računala možete pratiti i uspoređivati cijene posljedica je više čimbenika, među kojima su dva ključna: činjenica da su trgovci naftnim derivatima od 15. veljače obvezni prijavljivati svaku promjenu maloprodajne cijene te odluka ministra Ivana Vrdoljaka da podatke kojima Ministarstvo gospodarstva prikuplja i raspolaže učini dostupnima i vidljivima online i u aplikaciji.

Zamislite sad da na isti način možete pratiti bilo koji javni upravno-pravni postupak. Znati u svakom trenutku gdje je i zašto zapelo izdavanje neke dozvole, je li vam porezna prijava obrađena i kad možete očekivati povrat (ili do kada trebate platiti porez), koliko je točno specijalističkih pregleda na koji čekate obavljeno svaki dan...

Ništa od navedenog nije znanstvena fantastika - ostvarivo je uz ulaganja, obrazovanje, odlučnost i političku volju. Ministar Vrdoljak nam je to lijepo demonstrirao.