OKRUGLA OBLJETNICA

Vratite se u '90-e i isprobajte prvi web preglednik na svijetu

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 20.02.2019 14:57
  • Objavljeno 20.02.2019 u 14:56
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: PjrStudio / Alamy

Kako bi obilježili 30 godina od povijesnih prvih dana Weba u CERN-u su ju ponovno sastavili i ponudili cijelom svijetu na korištenje u sklopu web preglednika koje sad koristite

Europska organizacija za nuklearna istraživanja, poznatija po skraćenici CERN, ponovno je sastavila i upogonila de facto prvi web preglednik na svijetu, što znači kako možete surfati Webom kao da su opet devedesete godine 20. stoljeća koristeći aplikaciju primjerenog naziva WorldWideWeb.

Vjerojatno već znate kako je Web nastao u laboratoriju pri CERN-u. Tim Berners-Lee je 1989. godine napisao prijedlog stvaranja 'velike hipertekstualne baze podataka s poveznicama'. Do kraja 1990. svi ključni elementi koje koristimo i dan-danas bili su postavljeni. Među njima su bili protokol HTTP, jezik HTML, softver za poslužitelje i prve web stranice.

  • +4
  • +1

CERN

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CERN

Stranicama su surfali aplikacijom WorldWideWeb koja je bila web preglednik i web uređivač (editor) istovremeno. Kako bi obilježili 30 godina od tih povijesnih dana u CERN-u su ju ponovno sastavili i ponudili cijelom svijetu na korištenje u sklopu web preglednika koje sad koristite.

Što trebate napraviti? Otvorite ovu stranicu i vidjet ćete sa čime su Berners-Lee i njegove kolege imali posla 1990. Imajte na umu kako je tada postojala tek šačica dostupnih web stranica. Stranice nisu bile u boji i na njima nije bilo slika, kao ni video zapisa, GIF-ova i emotikona kakve poznajemo danas. Nije postojala čak ni adresna traka pa ne očekujte kako će navigacija biti jednostavna.

No, ne dajte se ni obeshrabriti - nije tako teško jednom kad znate što trebate činiti. Pokrenite WorldWideWeb, na lijevoj strani odaberite Document, kliknite na Open from full document reference, utipkajte URL web odredišta koje želite posjetiti u polje Reference i potom kliknite na Open.

CERN nudi i druge sadržaje koje je zanimljivo istražiti - primjerice, povijest tehnologije, vremensku crtu razvoja, vodič za korištenje web preglednika i uvid u računalni kod na kojem počiva, piše Make Use Of.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!