REAGIRANJE

'Vojna povijest ne gaji nijednu ideologiju'

07.06.2013 u 18:21

Bionic
Reading

Na članak 'MZOS za škole preporuča časopis koji veliča ustaštvo!?', objavljen na našim stranicama u petak, 7. lipnja 2013. reagirao je pismom Zvonimir Despot, glavni urednik časopisa Vojna povijest. Prenosimo glavne naznake

Članak koji je objavljen na T-portalu pod naslovom 'Najnoviji broj hrvatskog časopisa 'Vojna povijest' uzbunio je duhove u susjednoj Republici Srpskoj, ali i u našoj zemlji' nepotpisan je punim imenom i prezimenom autora, koji se i u samom tekstu ne srami priznati da je sa spornim člankom iz Vojne povijesti samo površno upoznat. Njegovo površno znanje ne priječi ga, međutim, da iznosi optužbe na račun Vojne povijesti i posredno ga se optužuje za glorifikaciju Ustaškog pokreta. Novinaru T-portala nije se, dakle, dalo ni pročitati sporni članak, pa je očito previše očekivati od njega da kontaktira uredništvo Vojne povijesti i iznese svojim čitateljima punu informaciju oko članka o Ustaškoj vojnici.

Magazin
Vojna povijest bavi se od početka izlaženja, od travnja 2011., vojnopovijesnim temama, bez razlike. Jesu li u pitanju partizani, ustaše, Nijemci, Talijani, Rusi, Amerikanci, četnici… VP ne gaji ni jednu ideologiju, ne navija za nikoga, ali i ne skriva povijesne činjenice, jer su sve teme otvorene za istraživanje i pisanje. Zato smo se i borili za demokraciju, da više nema tabua i zabrana. Koliko je knjiga u svijetu izašlo s Hitlerom na naslovnici? I to je odmah bila glorifikacija? Knjigu o Ustaškoj vojnici, koja je najavljena u ovom broju magazina, supotpisuje i dr. sc. Bojan Dimitrijević, vodeći srbijanski vojni povjesničar s Instituta za savremenu istoriju u Beogradu? Zar i on glorificira Ustaški pokret?