ZAŠTITA POTROŠAČA

Vlasti u Australiji odlučile su tužiti Apple! Evo o čemu se radi

07.04.2017 u 08:41

Bionic
Reading

Australska agencija za zaštitu potrošača tužila je jabučare. Tvrde kako su koristili softversku nadogradnju kako bi onesposobili iPhone koji su imali napuknute zaslone

Apple je namjerno softverskom nadogradnjom onesposobio na stotine pametnih telefona i tablet računala i potom ih odbio otključati uz izliku kako kupci uređaje na popravak davali serviserima koje Apple nije ovlastio. 

To tvrdi australska regulatorna agencija Competition and Consumer Commission (ACCC) u tužbi protiv diva iz Cupertina. Dodaju kako australski zakoni jamče prava potrošača nezavisno o garanciji proizvođača te kako ne postaju nevažeća samo zato što su potrošači popravili uređaj u servisu koji nema Appleovu licencu.

Između rujna 2014. i veljače 2016. godine više Appleovih korisnika koji su preuzeli softversku nadogradnju i potom spojili uređaje na računala dobili su upozorenje kako 'uređaj ne može biti obnovljen i kako je prestao funkcionirati'. Od Applea su zatražili popravak uređaja, ali nije išlo. Bar ne besplatno. 

U ACCC-u tvrde kako su jabučari obmanuli kupce o prirodi svojih softverskih nadogradnji i potrošačkih prava kad je servisiranje u pitanju. Uz globu traže pokrivanje troškova i promjenu pristupa potrošačima.

Tužba je podnešena tjedan dana nakon što je agencija za prava potrošača stala na stranu Applea u sukobu s bankama, time što je bankama zanijekala pravo uvođenja sustava za mobilno plaćanje koji bi bio konkurent Appleovom Walletu. 

Više: Reuters