STRANICE KANDIDATA

Vidoševićev web najbolji, Hebrangov najgori

  • Autor: Stanislav Šredl
  • Zadnja izmjena 12.11.2009 13:15
  • Objavljeno 11.11.2009 u 06:54
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bliže se predsjednički izbori, pa je vrijeme za našu uobičajenu ocjenu onoga što nam web stranice kandidata nude i na koji način to prezentiraju. Nakon što smo godinama gledali prilično jezive izborne webove, ove godine možemo sa zadovoljstvom zaključiti da se situacija bitno popravila

Opći je dojam, s nekim iznimkama, da su naši političari konačno shvatili dvije stvari: kao prvo, izradu weba treba dati u ruke profesionalcima. Nečiji nećak ili poznanik vjerojatno neće odraditi posao kako treba. Kao drugo, osnovna zadaća web stranice predsjedničkog kandidata jest da informira javnost o onome što taj kandidat Hrvatskoj nudi.

Zbog toga ove godine ni na jednoj stranici nema nepotrebnih uvodnih stranica, Flash animacija, iritantnih zvukova, pa taj dio priče, srećom, možemo odmah zaključiti. No i standardi su viši nego na prošlim izborima, tako da imati solidnu stranicu više nije dovoljno jer neki od kandidata imaju uistinu izvrsne web stranice. Krenimo abecednim redom.

Milan Bandić

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Prije koju godinu, web stranicu za predsjedničku kandidaturu Milana Bandića ocijenili bismo dobrom, no obzirom da se konkurencija znatno poboljšala, ovaj će put ocjena biti samo prolazna. Sve je tu: novosti vezane uz kandidaturu, Bandićeva biografija, program (iako ne najkoherentnije izražen), a za pohvalu je i isticanje Bandićevog profila na društvenim mrežama kao što su Facebook, Twitter i YouTube. Pokude idu pomalo zastarjelom dizajnu, slabo iskorištenom prostoru i video isječku koji se pokreće (zajedno sa zvukom) odmah nakon otvaranja stranice.

Andrija Hebrang

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Web stranica Andrije Hebranga jedina je ponešto drukčija od ostalih stranica u ovom pregledu jer jedina ima neki oblik uvodne stranice koja ne nudi ništa u sadržajnom smislu, već vas vodi na pojedine elemente Hebrangovog programa. Uz 'razlomljeni' izbornik te spartansko i pomalo nespretno grafičko rješenje, sve skupa ostavlja najlošiji dojam od svih ovdje spomenutih stranica. Sadržajno, svi osnovni dijelovi su tu: program, kontakt informacije, biografija, dio namijenjen medijima i novosti. No, osim golih osnova, stranica Andrije Hebranga ne nudi baš puno.

Ivo Josipović

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Kad bi sve stranice domaćih političara bile kao ova Ive Josipovića, više ne bi bilo potrebe pisati ovakve tekstove. Stranica je jasna, pregledna i informativna i isticanje mana zapravo je traženje dlake u jajetu. Možemo izdvojiti nekoliko vrlo pozitivnih detalja na koje bi se i drugi mogli ugledati: poveznice za najpoznatije društvene mreže, dostupnost programa i na engleskom jeziku, korištenje Creative Commons licence, a posebno hvalimo to što je posjetiteljima otvorena mogućnost komentiranja Josipovićevog programa. Ukratko: odlično.

Dragan Primorac

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Osim ogromnog headera koji će pravi sadržaj stranice potisnuti negdje na polovicu ili čak na donju trećinu zaslona (ovisno o razlučivosti vašeg monitora), stranica Dragana Primorca prilično je korektna. Izbornik je pomalo sitan, ali cijenimo to što je sve na jednom mjestu, a od sadržaja možemo izdvojiti blog: ideja je odlična, štoviše smatramo da bi to trebao biti standard za današnje političare, no zasad je tu svega jedan kratki tekst o pokretanju kandidature. Znamo da je stranica pokrenuta tek nedavno, pa se nadamo da će u budućnosti tekstova na blogu biti više. Spomenimo još jedan detalj: stranica Dragana Primorca, uz onu Ive Josipovića, jedina ima svoj favicon (malena ikona koja se pojavljuje u adresnoj traci web preglednika).

Vesna Pusić

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Vesna Pusić odlučila je ponuditi nešto drukčije, pa je osim lukavog odabira domene na kojoj se nalazi stranica (www.predsjednica.com), obukla svoj web u jarko narančastu i svijetloplavu boju. Mora se priznati da takav izbor boja odudara od svih ostalih, možda i pretjerano serioznih web stranica u ovom pregledu, pa ga možemo ocijeniti uspješnim. Standardno prisutne sadržaje (kad se samo sjetimo da smo na lokalnim izborima muku mučili da pronađemo izborne programe) kao što su program, biografija i novosti ne moramo posebno isticati, no zanimljiv nam je dio na dnu stranice, gdje možete saznati neke malo osobnije informacije, kao što su interesi Vesne Pusić te njezine omiljene knjige i filmovi.

Vesna Škare-Ožbolt

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Druga ženska stranica u ovom izboru također je prilično veselih boja i 'laganog' dizajna, a isto tako stavljen je velik naglasak na osobni dio priče, pa tako pod poveznicom 'Upoznajte me' možete saznati ponešto o Vesninim osobnim interesima. Tu je i blog, koji (za razliku od Primorca) Vesna Škare-Ožbolt relativno redovito osvježava novim postovima. Rubrika 'Vaš doprinos' nas je posebno zaintrigirala, no poveznica koja na nju vodi u trenutku ovog pisanja – ne radi.

Nadan Vidošević

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Nadan Vidošević, bez puno sumnje, ima najbolju web stranicu od svih predsjedničkih kandidata. Sadržajno i konceptualno, ona je tu negdje sa stranicom Ive Josipovića, no dizajn je još za jednu stepenicu bolji. Tu su još mnogi pozitivni detalji: primjerice, ispod svake vijesti nalaze se linkovi pomoću kojih je možete podijeliti s prijateljima na Facebooku, Twitteru ili MySpaceu. Hvalimo i okvir koji prikazuje Vidoševićeve prijatelje na Facebooku, kao i korištenje domaće mikroblogerske mreže Zrikka. Zgodna je i rubrika 'Lovačke priče' u kojoj Vidošević demantira (ne ulazimo u sadržaj, no ideja je odlična) negativne glasine koje se vezuju uz njegovo ime. Sa svih aspekata, riječ je o najkvalitetnijoj i najpromišljenijoj web stranici koju smo vidjeli u nekog našeg političara, pa tako i u onih koji sudjeluju na predsjedničkim izborima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!