nadzor iz zraka

[VIDEO] Pentagon testira špijunske balone koji prate pokrete na Zemlji s 20.000 metara visine

06.08.2019 u 09:32

Bionic
Reading

Ovi baloni navodno mogu lebdjeti do visina od 20.000 metara iznad tla i vrlo precizno pratiti što se na tlu događa danju i noću, u svim vremenskim prilikama

Američka vojska testira novi oblik nadzora: visinske balone- Testove u Južnoj Dakoti, o kojima je prvi pisao novinar The Guardiana Mark Harris, provodi tvrtka Sierra Nevada Corporation, poznata po projektima za američku vojsku.

Ovi baloni navodno mogu lebdjeti do visina od 20.000 metara iznad tla i mogu pratiti kretanje vozila danju i noću, u svim vremenskim prilikama. Baloni bi trebali 'osigurati trajni nadzorni sustav za lociranje i odvraćanje od trgovine narkoticima i prijetnji domovinskoj sigurnosti'.

Balone u ime američkog ministarstva obrane testira Sierra Nevada Corporation. Testiranja je naručilo Južno zapovjedništvo iz Dorala na Floridi, tavozvani Southcom. Riječ je o jednom od deset objedinjenih borbenih zapovjedništva američkog Ministarstvu obrane. Predviđeno je da baloni počnu letjeti u Južnoj Dakoti i testiranja zaključe u središnjem Illinoisu.

Bespilotna letjelica MQ-9 Reaper služi za nadzor pokreta na Zemlji Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nekome sve to možda zvuči čudno, no ovo nije prvo uparivanje balona s tehnološkim hardverom za omogućavanje nadzora. Izraelska vlada je u više navrata koristila nadzorne balone s kamerama kako bi pratila kretanje sumnivaca u Izraelu i Palestini.

Pentagon testira zračne balone iznad Amerike Izvor: Društvene mreže / Autor: Breezy TV

No ovi američki nadzorni baloni opremljeni su takozvanim 'radarima sa sintetičkim otvorom antene' tehnološke tvrtke Artemis Networks koja proizvodi bežične radarske uređaje. Pomoću takvih SAR uređaja korisnici mogu kreirati slike visoke razlučivosti pomoću radio impulsa, što omogućava znatno višu razinu detalja.

Ni Ministarstvo obrane, ni korporacija Sierra Nevada nisu komentirali svoje sudjelovanje u testiranju ovih balona.