printer umjesto mesnice

[VIDEO] Izgleda poput mesa, miriši poput mesa... Ovaj odrezak izašao je iz 3D printera

13.10.2022 u 14:46

Bionic
Reading

Izraelska tvrtka Redefine Meat sklopila je partnerstvo s trgovcem mesom sa sjedištem u Monacu Giraudi Meatsom kako bi osigurala što veći dio europskog tržišnog kolača za svoje odreske od "novog mesa", isprintane na 3D printerima

Izraelski startup pribavio je u ovoj godini 170 milijuna dolara, a odreske proizvodi u pogonima s 3D printerima u Rehovotu, južno od Tel Aviva, i u novoj tvornici u Nizozemskoj.

Redefine Meat proizvodi svoje 'meso' od sastojaka poput proteina soje i graška, slanutka, cikle, prehrambenih kvasaca i kokosove masti i želja mu je da ga nametne kao alternativu konvencionalno proizvedenom mesu.

"Naš je proizvod meso, ima ista svojstva, samo se drugačije proizvodi", tvrdi u razgovoru za Reuters suosnivač i izvršni direktor Eshchar Ben-Shitrit, dodajući da će njihovi proizvodni kapaciteti ove godine premašiti 15 tona dnevno.

Kompanija je kročila na europsko tržište u studenome prošle godine, a uz pomoć Giraudi Meatsa, lansirat će svoje proizvode do kraja listopada u francuskim restoranima i mesnicama, a do kraja godine i u Italiji, Grčkoj i Švedskoj.

Iduće godine planiraju se proširiti i na desetke drugih zemalja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Redefine Meat

Njegov odrezak "New Meat" trenutno je dostupan u Izraelu, Britaniji, Nizozemskoj i Njemačkoj u gotovo 1000 restorana koji za odreske Redefine Meata trenutno plaćaju oko 40 dolara po kilogramu, rekao je Ben-Shitrit.

Početno oduševljenje biljnim alternativama mesu, potaknuto uvjerenjem da su takve namirnice bolje za životinje i za okoliš, splasnulo je pod pritiskom inflacije i recesije, i neki su se potrošači vratili jeftinijim proizvodima od životinjskog mesa.

Dodatni je problem nestašica radne snage u lancima brze hrane, važnom prodajnom kanalu proizvoda poput pljeskavice na biljnoj bazi.

Tako je Beyond Meat sa sjedištem u SAD-u smanjio procjene prihoda, dok je prehrambeni div Nestle, manje izložen restoranima brze hrane, istaknuo da je interes potrošača za njegove biljne alternative mesu i dalje velik.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Redefine Meat