TEHNO USPOREDBA

Viber ili WhatsApp? Popularne aplikacije su slične, ali nekoliko stvari moglo bi presuditi

28.01.2021 u 06:57

Bionic
Reading

Pobrojali smo niz ključnih značajki koje svaki od ovih programa čine posebnim, kao i razloge zbog kojih biste jedan mogli izabrati prije drugoga

Kad god razgovaramo o najboljim aplikacijama za razgovore i slanje poruka, često se spominju Viber i WhatsApp. Oba programa imaju brojne važne značajke koje olakšavaju povezivanje i ističu privatnost. Kao i kod svega, doduše, tu je i nekoliko ključnih razlika, poput korisničkog sučelja i načina na koje vršimo interakciju s aplikacijom.

Donosimo detaljnu usporedbu Vibera i WhatsAppa u kojoj ćemo istaknuti ključne razlike, objasniti što one znače za svaku platformu te istaknuti njihove sličnosti i razlike.

Sličnosti

Obje aplikacije koriste enkripciju s obje strane, u njima je moguće obavljati video i glasovne pozive, snimati video i zvuk, slati multimediju i dokumente, vršiti grupne razgovore i sve to raditi na nekoliko platformi. Premda WhatsApp i Viber nude vrlo slične opcije, one se razlikuju po kvaliteti - na primjer, opcija za grupne razgovore u WhatsAppu i Viberu različito funkcionira. Dok WhatsApp nudi jednostavnost, Viber nudi velik broj opcija u kreiranju grupa, zajednica i lista za objave.

Razlike

Premda i WhatsApp i Viber imaju slične značajke, neke od njih dostupne su samo na jednoj od platformi. To je, ukratko, najvažnija stvar koja prilikom potencijalnog izbora između dviju aplikacija igra važnu ulogu.

Pet razloga za Viber

  • Unatoč kasnijem dolasku na tržište aplikacija za razgovore, Viber je relativno brzo uspio dosegnuti zavidnu popularnost. Jedan od glavnih razloga za uspjeh na ovako kompetitivnom tržištu broj je opcija koje pruža svojim korisnicima.
  • Usporedimo li WhatsApp i Viber, obje aplikacije su jako slične, no Viber ima prednost po pitanju funkcionalnosti, odnosno sirovom broju opcija. Primjerice, Viber omogućava biranje između nekoliko vrsta komunikacije poput grupa, zajednica i liste za objavu. Dok WhatsApp nudi slične mogućnosti, do njih je u Facebookovoj aplikaciji puno teže doći.
  • Viber je neusporedivo sigurniji od WhatsAppa. Ne samo da se možete skrivati od bilo kojeg kontakta u vašoj listi, svaki razgovor možete označiti PIN-om.
  • Kad koristite opciju Secret Chat (tajni razgovor), možete osigurati to da vaše poruke budu izbrisane u određenom razdoblju nakon slanja. Poruke poslane ovom metodom nemoguće je proslijediti, kopirati ili snimiti uređajem.
  • Viber dozvoljava vršenje zvučnih i videopoziva prema bilo kojem kontaktu u listi - besplatno. Da, sličnu stvar radi WhatsApp, no Viber ide korak dalje - on uz pomoć značajke Viber Out može vršiti pozive na bilo koji fiksni ili mobilni broj.

Pet razloga za WhatsApp

  • WhatsApp je najraširenija aplikacija za VoIP razgovor na svijetu. Zašto to spominjemo? Zato što na njoj imate najviše šanse pronaći kontakte iz svog imenika. Prema nedavnim statistikama, svakog dana koristi ga skoro 1,5 milijardi ljudi (broj koji se u posljednje vrijeme malo smanjio). Riječ je o aplikaciji koja je jednostavna i jako popularna.
  • WhatsApp nudi velik broj čestih nadogradnji - Facebook mu cijelo vrijeme dodaje značajke. Također je poznat po vrlo maloj potrošnji interneta - u nekim regijama teleoperatori čak subvencioniraju podatke poslane unutar WhatsAppa kao dio pretplatničkog paketa. Dok Viber nudi više zabave, WhatsApp se koncentrira na jednostavnost i učinkovitost.
  • WhatsApp je zbog jednostavnosti puno privlačniji širem broju ljudi. Riječ je o najpopularnijoj aplikaciji svoje vrste na svijetu, a njezino korisničko sučelje u prvi plan stavlja jednostavnost i čitljivost.
  • Premda Viber zbog većeg izbora opcija izgleda kao bolji izbor, riječ je o aplikaciji u kojoj se vrlo lako možete izgubiti. WhatsApp je jednostavan - sve je vidljivo i, što je važnije, troši manje energije i procesora od Rakutenovog konkurenta.

Dodatna zaštita

Bez obzira za koju se aplikaciju odlučili, u obje ćete pronaći nekoliko sličnosti - uključujući one negativne, poput objektivnog manjka korisničke privatnosti. Od Facebookove sklonosti sakupljanju svega osim sadržaja samih poruka, preko vrlo slične, ali manje invazivne prakse u Viberu - moguće je zaključiti da su obje aplikacije diskretne i posvećene privatnosti samo na vrlo apstraktan način, obećavši da nikad neće znati što ste napisali, rekli ili poslali.

Nadalje, već imamo nekoliko slučajeva da su se privatne grupe u WhatsAppu pojavile unutar Googleovih rezultata pretrage, a slična sudbina zadesila je i Viber. Rješenje ovih problema moguće je naći u zaštiti VPN usluga.

Što izabrati?

Izbor između WhatsAppa i Vibera svodi se na osobne preferencije. Obje aplikacije relativno su slične, a razlike se uglavnom mogu osjetiti ovisno o opsegu korištenja. Ako želite jednostavnost i nije vas briga za priče o osobnim podacima, izaberite WhatsApp. Ako želite više opcija i ne brinu vas invazivne reklame, izaberite Viber.