IOS 14.4

Apple je novom zakrpom ispravio nekoliko ozbiljnih sigurnosnih propusta, odmah ažurirajte svoj iPhone

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 27.01.2021 10:23
  • Objavljeno 27.01.2021 u 10:23
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Apple

Riječ je o rješenju koje suzbija, riječima Applea, vrlo aktivnu zlouporabu njihovog operativnog sustava iOS 14

Apple je upravo izbacio iOS 14.4 i iPadOS 14.4, nadogradnju u kojoj kompanija spominje nekoliko zabrinjavajućih činjenica. Prema TechCrunchu, Apple unutar nadogradnji kernela spominje 'zloćudne aplikacije koje si mogu dati povećane privilegije', dok kod nadogradnje WebKita piše 'udaljeni napadač može dati naredbu za izvršavanje koda' te da je 'kompanija svjesna buga i njegove aktivne zlouporabe'.

  • +6
  • +3

iPhone 12 Pro slike uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Prevedeno u razumljive termine, ovo znači da biste, ako imate iPhone, trebali ažurirati softver čim prije možete - Apple je pronašao rupu u sigurnosnom sustavu i ima dokaze da su ju neki ljudi iskoristili. Nadogradnja ne daje dodatne informacije o problemu, što znači tko je napravio napad, kada je napad bio izvršen i za što je propust bio korišten.

Nadogradite softver!

Kad god netko spominje ovakve vrste propusta, riječ je o vrlo ozbiljnim stvarima. Aplikacija koja si može podići ovlasti može raditi stvari koje Apple nije dozvolio - uključujući, makar Apple to nije eskplicitno naglasio, zaobilaženje jedne ili više sigurnosnih mjera.

Problem sa WebKitom nije nimalo manji - udaljeni napadač koji može ugroziti iPhone nakon slučajnog posjeta web stranici u koju je sakrio malware.

Ovo, premda nije razlog za opću paniku, može poslužiti kao podsjetnik da čim prije nadogradite softver vašeg uređaja. Apple je naglasio da će uskoro objaviti više informacija o propustu, prenosi Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!