UOČI SEZONE

Velika turističko-IT konferencija u Splitu, HT predstavio 'Hotel budućnosti'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 14.04.2018 14:10
  • Objavljeno 14.04.2018 u 13:50
Hotel budućnosti

Hotel budućnosti

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Predstavnici velikih i malih hotelijera, iznajmljivača i turističkih agencija, njih nekoliko stotina, sjatili su se na konferenciju TNT u Splitu, najveći i najambiciozniji skup koji je na jednom mjestu okupio dvije ključne grane za razvoj lokalne ekonomije - turističku i IT industriju. Uoči početka turističke sezone iz prve ruke su doznali sve o najvažnijim tehnološkim rješenjima za unaprjeđenje usluga i ukušnog doživljaja gostiju, o jednostavnijem upravljanju kapacitetima te kvalitetnijem promoviranju i prodaji. Cijeli niz rješenja predstavio je i Hrvatski telekom, kao glavni partner manifestacije

Organizatori konferencije su Splitsko-dalmatinska županija (preko projekta ICT županija), Split Tech City, te tvrtka Cezar.hr. Prijatelj konferencije je Hrvatska gospodarska komora.

'Sinergija turizma i ICT tehnologije doći će do izražaja dovršenjem jednog od krucijalnih projekata, Centra za posjetitelje u Dugopolju već sljedeće godine, u kojem će se tehnološkim rješenjima na jednom mjestu povezati svi lokaliteti u županiji', najavio je župan Blaženko Boban otvarajući ovaj događaj, dok se direktor Turističke zajednice županije Joško Stella pohvalio njihovu Facebook stranicu prati preko pola milijuna ljudi - više nego stranice Budimpešte, Rima, pariške regije i drugih sličnih regija.

Cijeli serijal predavanja i panel-rasprava posvećen je najnovijim digitalnim trendovima u industriji turizma, važnosti mobilnih platformi, efikasnom upravljanju distribucijom i cijenama, novoj regulativi na razini Europske unije, ulozi blockchain tehnologije i viziji razvoja turizma. Poseban dio bio je posvećen GPDR problematici, odnosno novim propisima o zaštiti osobnih podataka koji uskoro stupaju na snagu. Opsežnu prezentaciju na tu temu održala je odvjetnica Tatjana Salopek.

'Hotel budućnosti' koncept je niza usluga razvijenih u Hrvatskom telekomu, a koji je djelomično ili potpuno već implementiran na 170 projekata diljem Hrvatske. On uključuje osnovne sadržaje poput bežićnog interneta, telefonskih centrala i fiskalizacije, ali i cjelovita rješenja poput hotelskih aplikacija, 'Hotel PMS-a' (Property Management Sustava), personaliziranog hotelskog TV-a, sustava videonadzora, pametnog parkinga, elektiričnih bicikla ili punionica za električne automobile.

Hotel budućnosti

Hotel budućnosti

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

'Hotel PMS, recimo, srce je samog hotela i u njemu su u jedinstvenom sustavu povezani svi segmenti poslovanja, omogućen je pristup informacijama u realnom vremenu, te bolja kontrola poslovanja i kvalitetnija usluga. Tu su svi podaci krajnjeg gosta, brza i automatizirana prijava i odjava, točna evidencija potrošnje, automatizirani sustav rezervacija, izvještaji o poslovanju….', nabrajao je projekt manager u Hrvatskom telekomu Ivica Ćorluka.

Sve HT-ove usluge nude se pojedinačno, no međusobno se uvezuju u sustav koji dramatično povećava efikasnog poslovanja samog hotela: preko aplikacije za mobilne uređaje gosti jednim klikom imaju pristup ponudi i svim sadržajima hotela, te naručivanju usluga, dok je hotelski TV personaliziran i prilagođen njihovim željama. S druge strane sve informacije objedinjene su u sustavu koji samom hotelu omogućava jednostavnije poslovanje, brže pružanje usluga, reakciju u realnom vremenu i bolje planiranje. Preko hotelskog bežičnog interneta, recimo, lako se detektira prostor u kojemu se gošći češće zadržavaju, a preko senzora za parkiranje jednostavnije je planirati događaje kako se ne bi stvarale gužve.

Posebno zanimanje izazvala je hotelska centrala u oblaku (cloudu), pogotovo jer hoteli još uvijek imaju obvezu posjedovati telefon u svakoj sobi, te projekt 'Cloud Ljudski resursi', prva aplikacija koja sadrži cjelovito online rješenje za upravljanje procesima i ljudskim resursima.

Na velikoj splitskoj konferenciji nastupili su stručnjaci iz turističke i IT industrije, od predstavnika globalnih igrača bez kojih je današnji turizam nezamisliv - poput Bookinga i Expedie - do uglednih domaćih tvrtki i uspješnih startupa, poput SeekandHit, Jasno&Glasno, Špica Sustavi, Assa Abloy, Locastic, VR Pole i drugih, kao i organizacije Blockchain Hub iz Splita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!