PUT PREMA OTKRIĆU

Velik uspjeh: Europski JUICE spreman je za otkrivanje tajni Jupitera

01.06.2023 u 15:41

Bionic
Reading

Nakon rješavanja tehničkih poteškoća s masivnom antenom od 16 metara, ESA-in satelit za istraživanje Jupiterovih mjeseca spreman je za nastavak osmogodišnjeg putovanja prema tajnovitom plinovitom divu

Šest tjedana nakon službenog lansiranja, Europina misija JUICE uspješno je rasklopila senzore te je spremna za putovanje prema Jupiteru i njegovim tajnovitim ledenim mjesecima.

ESA je službeno objavila da je Juice (JUpiter ICy moons Explorer ili istraživač Jupiterovih ledenih mjeseca) u cijelosti raslopio solarne panele, antene, sonde i nosače. Instrumenti su tijekom lansiranja bili sigurno skriveni unutar rakete Ariane 5, no sad su se uspješno rasklopili te samim time JUICE doveli u konačni oblik za njegovo dugo putovanje.

'Ovih šest tjedana bili su iscrpljujući i uzbudljivi' rekla je Angela Dietz, menadžerica operacija letjelice za misiju JUICE. 'Suočili smo se i nadišli razne izazove pri dovođenju JUICEA u radno stanje u prvoj etapi puta prema Jupiteru'.

JUICE je, podsjeća Space, 14. travnja lansiran na dvanaestogodišnju misiju istraživanja triju Jupiterovih mjeseca: Europe, Ganimeda i Kaliste. Sva tri mjeseca pod površinom kriju oceane koji, pretpostavlja se, u sebi skrivaju život. Letjelica je opremljena sa deset znanstvenih instrumenata napravljenih za sakupljanje podataka o potencijalnoj naseljivosti udaljenih mjeseca.

Nekolko sati nakon lansiranja JUICE je dvije kamere iskoristio kako bi snimio zadnji pogled prema Zemlji. Dvije su kamere također pratile ovaranje blistavih solarnih panela, a tjedan dana nakon početka putovanja, JUICE je otvorio nosače za magnetometar i snimio prvi zvuk okolnog magnetskog polja. Misija je, međutim, naišla na prve poteškoće nakon što su operateri na Zemlji pokušali rasklopiti antenu RIME pomoću koje će moći gledati ispod mjesečeve površine.

Proces aktivacije ostalih instrumenata, četiri Langmuirove sonde i tri antene za radio valove koje pripadaju sustavu za istraživanje radio i plazma valova RPWI prošao je uspješno.
Proces aktivacije ostalih instrumenata, četiri Langmuirove sonde i tri antene za radio valove koje pripadaju sustavu za istraživanje radio i plazma valova RPWI prošao je uspješno. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ESA

Šesnaest metara duga antena ostala je unutar noseće šarke, istegnuvši se na svega trećinu planirane duljine. Tim iza misije uspio ju se osloboditi tako da ju je zagrijao sunčevim zrakama i protresao paljenjem sondinih pogonskih motora. Proces aktivacije ostalih instrumenata, četiri Langmuirove sonde i tri antene za radio valove koje pripadaju sustavu za istraživanje radio i plazma valova RPWI prošao je uspješno. JUICE je završetkom rasklapanja svih uređaja dosegao stanje potpune konfiguracije, što znači da može započeti znanstvena očitanja, piše Gizmodo.

POGLED PREMA NEBU

[FOTO] Plinoviti div ne prestaje iznenađivati: Jeste li znali ove fascinantne činjenice o Jupiteru?

Pogledaj galeriju

'Fantastično! Nakon više od deset godina intenzivnog rada konačno smo spremni za istraživanje svemira!' rekao je Jean-Eric Wahlund, glavni istražitelj RPWI-ja. Antene će stvoriti prvu 3D mapu električnih polja oko Jupitera. Prije nego što se poveselimo rezultatima istraživanja Jupiterovih ledenih satelita, morat ćemo malo pričekati. Za put od Zemlje do Jupitera potrebno je osam godina - misija će do plinovitog diva doći 2031.