pomoć pri molitvi

Vatikan ima idealan nosivi uređaj za novu generaciju vjernika - ovo je eKrunica

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 18.10.2019 11:24
  • Objavljeno 18.10.2019 u 11:23
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Worldwide Prayer Network

Krunica se spaja na iPhone ili Android putem Bluetootha, a korisniku pri molitvi pomaže prilagođena aplikacija

Vatikan je nedavno izbacio svoj službeni nosivi elektronički uređaj - pametnu krunicu uz pomoć koje korisnici mogu, kako kažu, 'moliti za mir u svijetu'.

Nosivi gadget kojeg je moguće nositi kao narukvicu sastavljen je od deset crnih zrna i 'pametnig križa' koji pohranjuje podatke. Kuglice su tu zbog tradicionalnog dizajna krunice smišljenih za deseticu, odnosno niz od deset molitvi. Kada korisnik aktivira krunicu, na raspolaganju mu je izbor različitih molitvi unutar aplikacije. Aplikacija prati napredak molitve i koliko se puta vjernik molio - nešto kao moderne fitnes aplikacije, samo malo na nešto duhovniji način.

Vatikan je u službenoj objavi za medije ovu krunicu opisao kao alat za molitvu koji cilja na same 'rubove digitalnog svijeta gdje ima jako puno mladih ljudi'. Ako mislite da je ovo prvi skok Vatikana u digitalno doba, prevarili biste se. Prošlog rujna Papa Franjo je prisustvovao na Vatikanskoj konferenciji o moralu i tehnologiji tijekom koje je upozorio Silicijsku dolinu o opasnostima umjetne inteligencije.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Click To Pray

Kako radi krunica?

Kao i drugi uređaji poput pametnih satova, eRosary se nosi na ruci te olakšava praćenje molitve, a može pratiti i korisnikovo zdravlje. Krunica se digitalno spaja s uređajima putem bluetooth veze, a glavno sučelje je aplikacija koja služi kao podsjetnik da krunici ponestaje struje te da ju se mora spojiti na punjač. Vatikan također tvrdi da je ova krunica napravljena za vjernike svake dobi.

Da bi aktivirao uređaj, korisnik se dok ga drži u ruci prvo mora prekrižiti i nakon toga slijediti uputstva unutar aplikacije. Krunica također prati napredak molitve i vjerniku pruža uvid u učestalost i trajanje molitvi. Štoviše, ona čak podsjeća korisnika da ju drži u pravilnom položaju kako bi imitirala iskustvo tradicionalne molitve s krunicom.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Click To Pray

Samo u Italiji?

Vatikanska eRosary krunica košta 99 eura, a dostupna je putem Amazona ili Acera. Na žalost svih ovdašnjih kupaca, uređaj je trenutno dostupan samo u Italiji, makar predstavnici kompanije tvrde da će uskoro krenuti u distribuciju i u drugim državama svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!