IDEJA GODINE 2017.

Uzgoj hrane u brodskim kontejnerima hrvatska je srednjoškolska ideja godine

05.05.2017 u 10:50

Bionic
Reading

Finale natjecanja Ideja godine u Zagrebu okupilo je deset timova iz cijele Hrvatske sa zanimljivim i maštovitim poslovnim idejama

U Zagrebu je održano finale petog izdanja srednjoškolskog poslovnog natjecanja Ideja godine. Deset timova iz cijele Hrvatske okupilo se na Visokom učilištu Effectus kako bi predstavili svoje poslovne ideje.  

Pred stručnim žirijem i svojim kolegama srednjoškolcima i mentorima, sudionici su prezentirali svoje poduzetničke ideje. U žestokom okršaju kreativnih ideja i poslovnih rješenja najbolji poslovni plan i prezentaciju ponudio je Ante Toni Debelić, učenik drugog razreda Salezijanske klasične gimnazije u Rijeci.

Ante Toni predstavio se projektom GrowCity, u kojem je, uz mentorstvo profesorice Alenke Šuljić Petrc, razvio ideju za uzgoj hrane u brodskim kontejnerima u bilo kojem dijelu svijeta kako bi pridonio rješavanju problema gladi.

'Hvala organizatorima i svima koji su sudjelovali. Ovakva natjecanja nama mladima daju samopouzdanje i motivaciju da već u srednjoj školi razmišljamo o idejama', rekao je 16-godišnji pobjednik. 

Njegova mentorica nije krila zadovoljstvo zbog pobjede svog učenika. 'Želim svima poručiti da se trud isplati. Učenici su poput paste za modeliranje, treba ih potaknuti i usmjeriti, treba im dati potporu i imati razumijevanja. Nekad je i samo to dovoljno da krenu na pravi put i budu uspješni. Svaki trud se isplati', rekla je profesorica Šuljić Petrc.  

Pobjednik je dobio priznanje, certifikat te mogućnost savjetovanja za daljnji razvoj projekta uz stručni rad s mentorima, kao i studijsko putovanje u Europu. 

Prvi put na Ideju godine stigla je ekipa Smart Speed Bumper iz Gimnazije Metković (Božo Jovanović Bartulović, Ivan Pavlović, Frano Rajič; mentorica Ljiljana Jeličić). Predstavili su se idejom o pametnom gradu i ležećim policajcima te osvojili drugo mjesto.

Ekipa Ad Infinitum T&M iz I. gimnazije Varaždin (Marta Barbir i Tin Rogina; mentorica Kristina Oršić Manojlović) osmislila je aplikaciju Finddar koja bi svima olakšala i pojednostavila kupovinu poklona za razne prigode. Varaždinci su osvojili treće mjesto.

Puno zanimljivih ideja

Tim Lexis (Matea Dimitrijević, Lucijana Žgela i Matea Piknjač; mentorica Julijana Zrno) iz Škole za modu i dizajn u Zagrebu predstavio je istoimenu aplikaciju koja bi trebala pomoći ljudima s poteškoćama u čitanju.

Ekipa iz III. gimnazije Split (Marija Dragošević, Marin Mustapić, Dominik Šime Samac; mentor Antonio Vrbatović) razvila je ideju BusForUs, rješenje za situacije u kojima autobusi kasne i u kojima putnici ne znaju kada će stići na odredište. 

Ekipa Trio Fantastico (Antonio Vlahović, Emilly Zember, Ivan Jovanović; mentor Željko Posavec) iz Srednje škole Ludbreg predstavila je ideju trgovine autonomnim robotima. Inače, članovi ekipe Trio Fantastico državni su prvaci iz robotike i uskoro idu na Svjetsko prvenstvo u Japan.

'Ravnatelji bi bili ponosni na vas'

Predstavila se i ekipa TechCit iz Srednje škole Vladimir Gortan iz Buja. Članovi tima (Debora Krastić, Rino Malbašić, Tina Vivoda, uz mentorstvo Dolores Mihelić Malbašić) zapitali su se je li Google Maps zaista baš sve što nam treba i može li se napraviti nešto bolje po pitanju lokalne ponude. 

Iz Srednje škole Ludbreg svojom se idejom predstavio Igor Okić, pod mentorstvom Željka Posavca, i to idejom elektroničkih ulaznica koje bi primarno riješile problem gužvi na stadionima. 

Ekipa Opus (Jan Jurković, Tomislav Čičak, Bruno Zelenika; mentor Hrvoje Mikolčević) iz Tehničke škole u Požegi predstavila je svoju ideju pametne kuće, a Teo Domines Peter iz Srednje škole Pavao Ritter Vitezović u Senju predstavio je svoju ideju Guide Me pod mentorstvom Jadranke Gostović, o povezivanju turista i turističke ponude kroz web stranicu. 

Srednjoškolsko poslovno natjecanje Ideja godine održano je u organizaciji portala Srednja.hr, a u suradnji s partnerima – Visokim učilištem Effectus i Visokim učilištem Algebra. Natjecanje su podržale tvrtke Rimac automobili i IN2.

U stručnom žiriju finala bili su Marko Matijević (Srednja.hr), Aljoša Šestanović (Visoko učilište Effectus), Dario Sušanj (Visoko učilište Algebra), Aco Momčilović (Rimac automobili) i Bojan Bajgorić Šantić (IN2).

'Ravnatelji vaših škola bi svakako trebali doći ovdje i vidjeti ovaj događaj, a mislim da bi bili ponosni na vas. Nadam se da ćete i vaše kolege potaknuti da dođu sljedeće godine i prijave se na ovaj superinteresantan događaj', rekao je Šestanović. 

'Drago mi je da su u vašim idejama prepoznati najvažniji tehnološki trendovi. Sve ideje su potpuno u skladu s onim što se danas traži u svijetu', naglasio je Sušanj, dok je Momčilović ocijenio kako su ove godine timovi bili još bolji, s višom razinom ideja te planiranja.