ZNANSTVENICI ODUŠEVLJENI

Uz pomoć drona po prvi puta snimljeno mladunče velike bijele psine

30.01.2024 u 21:30

Bionic
Reading

Redatelj filmova o divljini Carlos Gauna i Phillip Sternes, doktorand biologije na Kalifornijskom sveučilištu Riverside, tvrde da su u vodama u blizini Santa Barbare na središnjoj obali Kalifornije prvi snimili mladunče velike bijele psine

Kamera drona snimila je oko metar i pol dugu životinju neobično bijele boje, jer su morski psi bijeli na dnu i sivi na vrhu, javlja The Guardian.

'Uvećali smo slike, usporeno ih snimili i shvatili da se bijeli sloj skida s tijela dok je plivalo', rekao je Sternes u službenoj objavi sveučilišta. 'Vjerujem da je to bio novorođeni bijeli morski pas koji je odbacio svoj embrionalni sloj', dodao je.

Sternes i Gauna, koji su snimali morske pse diljem svijeta te ih objavljivani u videima na YouTubeu koji imaju milijune pregleda, dokumentirali su svoja otkrića u članku objavljenom ovog tjedna u časopisu Environmental Biology of Fishes.

Prva snimka mladunčeta velike bijele psine Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

U članku, par priznaje da je tanki bijeli sloj koji prekriva morskog psa mogao biti rezultat kožnog oboljenja, ali kažu da vjeruju da je to bio novorođeni veliki bijeli pas. Životinja koju su vidjeli bila je unutar raspona veličine novorođenih morskih pasa i izgledom je bio sličan embrijima koji su rođeni u skorije vrijeme, napisali su.

Sumnjaju da je životinja koju su dokumentirali stara nekoliko dana ili sati.

'Unatoč velikom interesu za ove morske pse, nitko nije vidio rođenje ili novorođenče u divljini', rekao je Sternes.

Stručnjaci s tog područja većinom su pozdravili otkriće u komentarima za CNN, nazvavši opažanje 'iznimno značajnim'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: BBC