MA NEK' SE OČI SJAJE

Utemeljen institut za istraživanje marihuane

27.11.2012 u 19:18

Bionic
Reading

Javno sveučilište koje se nalazi u jednom od kalifornijskih područja s najjačim uzgojem marihuane utemeljilo je akademski institut posvećen 'travi'.

Humboldtov institut za interdisciplinirana istraživanja marihuane na Državnom sveučilištu Humboldt sponzorirat će stručna predavanja i koordinirati istraživanja 11 sastavnica sveučilišta poput ekonomije, geografije, politologije, psihologije i sociologije.

'Ako itko treba imati institut za marihuanu, onda je to Sveučilište Humboldt', kaže ekonomist Erick Eschker, zamjenik ravnatelja instituta. Eschker se inače bavi proučavanjem veza između uzgoja marihuane i zaposlenosti.

Ovaj institut će biti prvi koji će se baviti multidisciplinarnim istraživanjem marihuane, najavio je sociolog Josh Meisel, koji s Eschkerom vodi institut. Na Sveučilištu Humboldt se o institutu počelo razgovarati 2010. godine, kad se Kalifornija pripremala za referendum koji je trebao izjednačiti marihuanu i alkohol.

'Tada smo javnoj raspravi vidjeli da ima puno više pitanja nego odgovora', kaže Meisel dodajući da su se i drugi fakulteti zainteresirali te strogi akademski pristup ekonomiji, zdravlju i pravnim pitanjima primijenili u, tada, neuspješnoj kampanji.

Sada, kada su glasači i u državama Colorado i Washington legalizirali marihuanu, institut ima više smisla nego ikada. Prvo od sedam javnih predavanja predviđenih za ovu godinu, na temu pokreta reforme pristupa marihuani, održao je u utorak navečer profesor politologije Jason Plume