IBM FORUM 2014

Uspješne zemlje su fokusirane na rješavanje problema

Bionic
Reading

U Opatiji je počeo dvanaesti IBM-ov Forum Business Connect. Tijekom dva dana tristotinjak sudionika imat će priliku čuti niz predavanja vezanih uz obradu velikih količina podataka, računalnoj sigurnosti...

Među zanimljivijim događanjima prvog dana bio je okrugli stol ICT pokretač ekonomskog rasta i razvoja, tijekom kojeg se razgovaralo o važnosti ICT-a za razvoj domaće ekonomije.

'Svjesni smo kako nismo dovoljno razvijeni. Stoga smo otvoreni za partnerstva, kako bi što brže uhvatili priključak za razvoj. Imamo dobre projekte suradnje s američkim tvrtkama i priliku za razvoj', rekla je Spomenka Rakušić, savjetnica premijera Zorana Milanovića za ekonomiju.

Hrvatska je, dodala je, zanimljiva zbog dobre infrastrukture i kvalitetne radne snage, unatoč tome što izbacuje manje inženjera od drugih zemalja u okruženju. Najavila je kako će uskoro Vlada donijeti konkretne mjere, no nije precizirala o čemu se radi.


Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke trgovinske komore, istaknula je kako je za Hrvatsku važno održati i proširiti kontakte uspostavljene u SAD-u te tražiti prilike za sklapanje poslova i privlačenje ulaganja.

Poslovni direktor IBM-a Hrvatska Damir Zec naglasio je kako fokus vlasti na IT industriju ne može biti loš. 'Rastemo i bez pomoći države, s njom ćemo rasti još i više', rekao je.

Ratko Mutavdžić, član izvršnog odbora Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca i voditelj radne skupine za razvoj ICT sektora, upozorio je kako ne treba gledati samo što se može učiniti za ICT industriju, već i kako ju iskoristiti kao horizontalnu platformu pomoću koje će biti moguće podići produktivnost i učinkovitost cijele industrije.

Također je, dodao je, potrebno nastaviti s ekonomskom diplomacijom, iako s time kasnimo deset do dvadeset godina. Druge zemlje također žele imati društvo znanja i puno brže napreduju prema njemu od nas, upozorio je.

Harry van Dorenmalen, predsjednik IBM-a Europe, smatra kako je važno motivirati i nadahnuti ljude, ali i imati u vidu kako ICT nisu samo računala i druga infrastruktura, već i sloj podataka, koji će obilježiti generaciju D(ata).

Uspješne zemlje i organizacije imaju jasno definiranu agendu, fokusirane su na rješavanje problema te maksimalno koriste talente koje imaju na raspolaganju, kao i činjenicu da velike tvrtke nisu uvijek konkurenti, već često do određene mjere rade zajedno, rekao je.

Staša Skenžić, pomoćnik ministra Ministarstva znanosti, upozorio je kako ne postoje učitelji i nastavnici koji su spremni podučavati generaciju koja stasa u digitalnom okruženju. Nova obrazovna strategija to uzima u obzir, no rezultati neće doći brzo.