UMJETNA INTELIGENCIJA

Uskoro ćete i sami moći isprobati OpenAI-jevu Soru

15.03.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Šefica tehnike te tvrtke Mira Murati najavila je kako bi Sora trebala biti dostupna tijekom ove godine, moguće za nekoliko mjeseci

OpenAI je Soru predstavio u veljači ove godine. Riječ je o alatu koji može generirati hiperrealistične scene temeljem tekstualnog upita.

Tvrtka je za početak alat učinila dostupnim samo vizualnim umjetnicima, dizajnerima i filmašima. Pojedini video zapisi koji su nastali njegovim korištenjem pojavili su se na X-u i drugim platformama.

OpenAI također planira uključiti i zvuk, što bi konačni rezultat trebao učiniti još realističnijim. Također žele omogućiti korisnicima uređivanje sadržaja u video zapisima koje proizvodi Sora, pošto alati temeljeni na umjetnoj inteligenciji ne stvaraju uvijek točne slike.

Zasad nije poznato na kojim je podacima OpenAI trenirao Soru, kao ni jesu li korišteni video zapisi s YouTubea, Facebooka i Instagrama. Objavljeno je tek kako su u pitanju javno dostupni ili licencirani podaci. OpenAI ima partnerski sporazum sa servisom Shutterstock.

Održavanje Sore u pogonu puno je skuplje nego što je to slučaj s drugim alatima te vrste. U OpenAI-ju će nastojati učiniti je dostupnom po sličnim cijenama kao i DALL-E, model koji pretvara tekst u u sliku.

Vjerojatno također neće moći generirati slike javnih osoba, kako ne bi poslužila za širenje dezinformacija i deepfakeova tijekom predizbornih i izbornih razdoblja u brojnim državama diljem svjeta. Video zapisi će također imati vodeni žig koji će ih razlikovati od stvarnog sadržaja, ali ti se žigovi dosad nisu pokazali kao savršeno rješenje, piše Verge.