POJELI GA CHROME I SAFARI

Umire li Internet Explorer?

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 03.11.2011 11:54
  • Objavljeno 03.11.2011 u 09:21
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon godina dominacije Microsoftov preglednik počinje gubiti tlo pod nogama čak i na tržištima na kojima je bio nedodirljiv

Negdje krajem 90-ih Microsoftov preglednik postao je broj jedan na svjetskom tržištu, zahvaljujući tome što su ga nelegalno upakirali zajedno s Windowsima.

No iako je izgubio sudsku parnicu, Microsoft je na kraju samo dobio packe po prstima, a njegov glavni konkurent Netscape je propao. Do 1994. godine tvrtka iz Redmonda imala je 95 posto tržišnog udjela.

Nekad bilo, sad se spominjalo.

Te iste godine Mozillin je Firefox počeo nagrizati Explorerovu dominaciju. Ironijom sudbine, isprva je to bila posljedica pobjede nad Netscapeom. Opustili su se, počeli spavati na lovorikama i zanemarivati razvoj, piše ZDNet

Firefox je to dobro iskoristio. A onda se 2008. pojavio i Chrome. Utrka je postala napetija.

U listopadu ove godine, prema podacima tvrtke NetMarketShare, Explorer drži jedva nešto više od pola tržišta preglednika za desktop računala. Točnije, 52,63 posto. No to je tek dio priče.

Na brzorastućem tržištu pametnih telefona i tableta Microsofta praktično - nema. Explorer i njegova inačica Pocket zajedno drže bijednih 0,17 posto tržišta. Spojite li desktop i tržišta prijenosnika, vidjet ćete da je pao ispod pola tržišnog udjela, na 49,58 posto.

Unatoč Microsoftovom trudu da devetkom preokrene trend, pad se ubrzava. Čak i na tržištu desktop računala, do prije koju godinu neosvojivoj tvrđavi, bilježi gubitak od 1,8 posto udjela. U zadnja tri mjeseca otišlo je šest posto korisnika.

Iako je još uvijek njegov najveći rival, Firefox nije zaslužan za Explorerov pad. Još od veljače ove godine postojano drži oko 21 posto tržišta.

Tu su ulogu preuzeli Chrome, čiji je udio porastao sa 1,42 na 16,59 posto, i Appleov Safari, koji sad drži 8,54 posto tržišnog udjela. Obje brojke su njihovi najbolji rezultati dosad.

Uspjeh Safarija došao je ne samo zbog dominacije na tržištu pametnih telefona i tableta, gdje drži 62,17 posto tržišta, već i zbog uspona operativnog sustava Mac OS X, u kojem je on osnovni preglednik. OS X je dosegao udio od 7,18 posto, također najveći dosad, prema podacima tvrtke StatCounter.

Pogleda li se struktura korisnika Explorera, stvari izgledaju još lošije. Čak 7,49 posto koristi zastarjelu šesticu, a novije inačice tek njih oko 42 posto.

Ukratko, ukoliko se uskoro nešto ne promijeni - a to nešto mogla bi biti dobra prodaja Nokijinih uređaja Windows Phone 7 - Microsoftovu pregledniku ne piše se dobro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!