NEZADOVOLJNI PROGRAMER

Uhićen jer je odavao Microsoftove tajne o Windowsima

20.03.2014 u 11:29

Bionic
Reading

Zločin se ne isplati - pa makar taj zločin bio puštanje koda Windows 'osmice' blogerima prije nego je sustav ugledao svjetlo dana. FBI je upravo zbog toga uhitio softverskog arhitekta koji je proteklih sedam godina radio u Microsoftu. Programer navodno nije bio zadovoljan s procjenom rada unutar kompanije te se odlučio 'osvetiti'

Alex Kibkalo je priznao kako je upravo on prije otkrivanja operativnog sustava u listopadu 2012. blogerima pružao uvid u Windows 8 kod i interne dokumente, a jednom blogeru iz Francuske je čak pružio i Activation Server Software Development Kit, koji je bio namijenjen prevenciji piratskih kopija. Programer je čak ohrabrivao blogera da sve podatke o Windows sustavu pusti u javnost, kako piše Seattle PI.


Kibkalo je optužen za krađu poslovnih tajni, ali i curenje podataka o Windows 7 operativnom sustavu. Ako se to pokaže točnim, čini se da je praktički svih svojih sedam godina rada u kompaniji ovaj softverski arhitekt posvetio ilegalnim radnjama. Uhićen je u srijedu u Seattleu, a još u rujnu 2012. je bio suočen s korporativnim istražiteljima.

Bloger je programera upozoravao i pitao zna li da je to što čini zapravo ilegalno, na što je Kibkalo odgovorio 'Znam :)'.