PAKAO KOMENTARA

Udar na hrvatske banke na Facebooku!

13.04.2015 u 12:31

Bionic
Reading

Društvene mreže odličan su i prilično jeftin, ako ne i besplatan, promotivni alat kako domaćim tako i stranim poslovnim entitetima, no kako to obično biva, svaka medalja ima dvije strane. Na teži način naučili su to administratori Facebook stranica Hypo banke, PBZ-a i drugih

Uobičajeno šaljivi 1. travnja jednom Osječaninu ostat će vječno u pamćenju jer je upravo tog datuma osječki Općinski sud nepravomoćnom presudom u cijelosti proglasio ništetnim ugovor o kreditu s valutnom klauzulom u švicarskim francima između Ivice Butora i Privredne banke Zagreb (PBZ) te naložio banci da tužitelju vrati cjelokupan do sada otplaćeni iznos uz zatezne kamate. Štoviše, sutkinja je više puta tijekom čitanja presude ponovila kako je riječ o ugovoru koji je protivan Ustavu, prisilnim propisima i moralu društva.

Naravno, radi se tek o nepravomoćnoj i prvostupanjskoj presudi, no ni Ivica Butor ni Udruga Franak, a ni dobar dio javnosti i ostalih korisnika koji su ‘zarobljeni’ u kreditima u ‘švicarcima’ nisu mogli sakriti svoje oduševljenje.

Banke su na presudu reagirale onako kako najbolje znaju - plaćenim oglasom u medijima u kojem su između ostalog navele da su ‘sve radile po zakonu’, uz niz informativnih stavki o mogućnosti konverzije kredita u kune.

Da se nalazimo u doba bez društvenih mreža te interneta kao takvog, stvar bi se ovdje zaustavila i korisnici spornih kredita mogli bi se osloniti isključivo na osobno nezadovoljstvo, privatne ili skupne tužbe protiv bankara te rad udruga poput Udruge Franak, što bi im itekako odgovaralo. Na sreću ili žalost, to nije tako.

Otvorite li fan stranicu na Facebooku bilo koje od osam tuženih ‘domaćih’ banaka, osim RBA, koja uopće nema hrvatsku verziju fan stranice na ovoj društvenoj mreži, dočekat će vas gerilska akcija korisnika iz Hrvatske. Koju god objavu da stave zaduženi za društvene mreže Hypo banke, PBZ-a i drugih banaka, korisnici u komentarima objavljuju sadržaj teksta presude Visokog trgovačkog suda iz 2014. kojom su banke proglašene krivima za nezakonito mijenjanje kamata:

Pravomoćna presuda 'utvrđuje da su prvotuženik Z.B. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., drugotuženik P.B.Z. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., trećetuženik E.S.B. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., četvrtotuženik R.A. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., petotuženik H.A.A.B. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., šestotuženik O. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008. i sedmotuženik S.G.S.B. d.d. u razdoblju od 10. rujna 2003. do 31. prosinca 2008., a koje povrede traju i nadalje, povrijedili kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita tako što u potrošačkim ugovorima o kreditima koriste nepoštenu ugovornu odredbu kojom je ugovorena redovna kamatna stopa koja je tijekom postojanja ugovorne obveze promjenjiva u skladu s jednostranom odlukom banke, o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo, a koja je ništetna. Osim toga, vi niste sa svojim dužnicima aneksom ugovorili fiksni dio kamate, promjenjivi parametar i razdoblja promjene kamata, što ste bili dužni na temelju Zakona o potrošačkom kreditiranju, i zbog čega ćete biti kažnjeni po svakome ugovoru bez odnosnoga aneksa na temelju članka 26. stavka 1. podstavka 28. ZPK-a kaznom od 80 000 do 200 000 kn i odgovorna osoba kaznom 10 000 do 50 000 kn.'

Administratori stranica čine jedino što mogu u ovakvim slučajevima - bjesomučno brisati komentare te blokirati korisnike koji su ih objavili. Ovim potezom uspješno čiste ‘zidove’ svojih banaka na Facebooku, no jednako tako gube stotine i stotine lajkova koje bi mogli skupiti, a koje bi pak mogli pretvoriti u korisnike svojih bankarskih usluga.

S druge strane i kako to obično biva, građani Republike Hrvatske ponovo se pokazuju prilično učinkoviti kada treba biti aktivist ‘iz fotelje’, a bit će izuzetno zanimljivo vidjeti kakav će uspjeh polučiti najavljeni prosvjed Udruge Franak zakazan za 25. travnja