SVEMIRSKI USISAVAČ

Udar asteroida izazvao golemu eksploziju na Jupiteru

12.09.2012 u 09:26

Bionic
Reading

U ponedjeljak, 10. rujna, udar asteroida ili kometa u Jupiter izazvao je snažan bljesak koji je na Zemlji zabilježilo par astronoma amatera

Prema stranici Spaceweather.com koja prati svemirsku vremensku prognozu i zbivanja na noćnom nebu kozmički je sraz prvi prijavio Dan Peterson iz Racinea u Wisconsinu. On je najveći planet u Sunčevom sustavu promatrao svojim 12-inčnim teleskopom Meade upravo u trenutku eksplozije.

'Bio je to snažan bljesak koji je trajao između 1,5 i 2 sekunde', rekao je Peterson i dodao kako još nije jasno hoće li udar na Jupiteru ostaviti tragove kakve su stvorili dijelovi kometa Shoemaker-Levy 9 1994. te je li nepoznato tijelo bilo komet ili asteroid. Udari asteroida u Jupiter zabilježeni su i 2009. te 2010. godine.

Petersonova promatranja potvrdio je još jedan astronom amater, George Hall iz Dallasa u Teksasu, koji je cijeli događaj zabilježio kamerom (pogledajte film dolje).

Web-stranica Slooh Space Camera najavila je jučer da će svojim teleskopima uživo pratiti Jupiter kako bi otkrila je li sudar ostavio trajni ožiljak – tamnu pjegu.

Znanstvenici ističu da je Jupiter veliki i važan svemirski čistač, jer svojom snažnom gravitacijom privlači brojna tijela koja lutaju Sunčevim sustavom, prima njihove udarce ili ih skreće s putanja i tako štiti Zemlju od mogućih opasnih sudara. Neki čak smatraju da se život na našem planetu ne bi mogao razviti da nije bilo golemog plinovitog brata.