ROLADA NA NEBU

U Teksasu snimljen nevjerojatan oblak!

19.11.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Na YouTubeu je nedavno osvanula snimka rijetkog oblaka koji se poput goleme rolade prostirao od jedne do druge strane obzorja

Video, koji prikazuje dugi cjevasti oblak, snimio je par u Timbercreek Canyonu, južno od Amarilla u Teksasu. Mada izgleda nadzemaljski, ta pojava ima meteorološko objašnjenje.

Ovakve formacije spadaju u posebnu vrstu niskih oblaka arcus. Obično se stvaraju na rubovima oluja gdje hladni zrak iz visina ponire prema tlu i tjera vlažan i topao zrak prema gore. Kada vlaga stigne u više slojeve atmosfere, hladi se i kondenzira te stvara oblak. Olujni vjetrovi rolaju i otpuhuju oblak pa on poprima cjevasti oblik koji se javlja daleko od područja u kojima bijesni najžešća oluja.

Cjevasti oblaci u svijetu su rijedak prizor, međutim, na obalama Queenslanda u Australiji se u listopadu javljaju relativno redovito. Ondje ih donose jutarnji vjetrovi pa ih stanovnici nazivaju 'oblacima jutarnje slave'.

Ponekad se mogu vidjeti i u Europi, u Engleskom kanalu, Litvi, istočnoj Rusiji i Zapadnoj Belgiji. U posljednje vrijeme uočeni su uz obale Brazila, u Kaliforniji te u području Washingtona.