TOI 700 e

U orbiti obližnje zvijezde pronađen je još jedan planet sličan Zemlji

16.01.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Kameniti svijet pod imenom TOI 700 e jedan je od četiri planeta koji kruže oko zvijezde udaljene 100 svjetlosnih godina, a smješten je u takozvanoj 'naseljivoj zoni'

NASA-in poznat lovac na egzoplanete, Transiting Exoplanet Survey Satellite ili skraćeno TESS pronašao je drugi planet veličine Zemlje koji kruži u naseljivoj zoni obližnje zvijezde.

Planet TOI 700 e jedan je od četiri poznata planeta koji kruže oko hladne zvijezde udaljene oko 100 svjetlosnih godina. Sistem je već poznat po planetu TOI 700 d koji se nalazi u naseljivoj zoni, no nedavno istraživanje koje će biti objavljeno u časopisu Astrophysical Journal Letters otkrilo je drugi planet unutar njegove orbite. Ostala dva planeta TOI 700 b i TOI 700 c kruže bliže zvijezdi te vjerojatno imaju više temperature, što ih stavlja izvan naseljive zone.

'Nov planet je smješten između planeta c i d te nam je žao zašto nisu u abecednom redu', u šali je rekla članica znanstvenog tima Emily Gilbert iz NASA-inog JPL-a tijekom mitinga Američkog astronomskog društva prošlog utorka kad je otkriće prvi put bilo objavljeno. Planetima se, naime, slova daju prema datumu otkrića, a ne poziciji unutar sustava, što znači da postoje slučajevi poput ovog - kad su prvo otkriveni planeti bliži zvijezdi.

Nedavno otkriven planet TOI 700 e smješten je u područje koje se naziva 'optimističnom naseljivom zonom' dok je prije otkriven planet TOI 700 d unutar područja konzervativne naseljive zone. Tradicionalna definicija naseljive zone je u području oko zvijezde gdje temperature dozvoljavaju nastanak tekuće vode na porvšini planeta. Ova se definicija, piše Verge, puno složenije primjenjuje u praksi, pa znanstvenici vole koristiti termine 'optimistično' i 'konzervativno'.

Optimistične naseljive zone područja su gdje je nekad u povijesti na površini planeta moglo biti vode, dok su konzervativne zone manja područja u kojima mogu postojati naseljivi planeti. Ove su dvije kategorije različlite zbog površinske temperature planeta i mogućnosti postojanja vode u tekućem obliku, pa zavise o raznim faktorima poput gustoće i kompozicije atmosfere.

Ova ekspaznija tradicionalne naseljive zone u obzir uzima činjenicu da vjerujem da su Mars i Venera nekad imali tekuću vodu na površini' kaže Gilbert. Proučavanjem planeta u optimističnoj zoni proširuje broj potencijalno naseljivih planeta koje astronomi mogu iskoristiti da bolje razumiju povijest našeg sunčevog sustava.

Astronomi također mogu usporediti četiri planeta unutar sustava TOI 700. 'Znamo da su ovi planeti nastali pod identičnim uvjetima. Formirali su se oko iste zvijezde i od istog diska, što nam omogućava da proučimo kako različite osobine planeta mogu utjecati na njihovu naseljivost' kaže Gilbert, mislivši na stvari poput veličine planeta i granica naseljive zone.

EGZOPLANETI

[FOTO] Od staklenog pakla do užarene stijene: Ovo su neki od najbizarnijih planeta poznatih znanosti

Pogledaj galeriju

Ovdje je riječ o jednom od sustava koji sadrže više planeta veličine Zemlje koji putuju njihovim naseljivim zonama. TOI 700 tako se pridružuje sustavima poput poznatog sustava TRAPPIST. Objava ovog otkrića također dolazi samo jedan dan prije otkrića LHS 475 b, još jednog kamenitog planeta sličnog Zemlji te prvog egzoplaneta kojeg je otkrio teleskop James Webb. Taj planet je, naglašava izvor, puno bliži zvijezdi te se nalazi izvan naseljive zone. TESS i James Webb surađivali su kako bi prepoznali taj novi egzoplanet - TESS je prvo prepoznala planet, a njegovo je postojanje potvrdio Webb.

Jedna stvar na koju sigurno možemo računati je još ovakvih otkrića. Znanstveni tim iza ovog otkrića najavio je nastavak istraživanja sustava te otkrivanju dodatnih informacija o njegovim egzoplanetima.