TEHNOLOGIJA I ZDRAVSTVO

U Googleu pripremaju posebnu tražilicu za liječnike i druge zdravstvene djelatnike

06.11.2019 u 09:48

Bionic
Reading

Zasad nije poznato u kojoj je mjeri Googleov sustav namijenjen liječnicima već postavljen na noge, ali postoje naznake kako je u pripremi zasebna web stranica nalik onoj kakvu ima servis Google Flights

David Feinberg, nedavno imenovani šef inicijative Google Health, predstavio je planove te tvrtke kako olakšati pretraživanje zdravstvenih kartona i drugih medicinskih podataka te poboljšati kvalitetu pretraživanja zdravstvenih sadržaja na Googleu i YouTubeu.

ASTROFOTOGRAFIJA

Prizori iz svemira: Pogledajte pet prekrasnih fotografija koje su obilježile ovaj tjedan

Pogledaj galeriju

Googleova tražilica bi tako, prema njegovim riječima, trebala liječnicima automatski nuditi odgovarajuće odgovore na upite. Primjerice, bit će dovoljno utipkati 87 kako bi se pojavili podaci vezani uz 87-godišnjeg pacijenta s rakom želuca.

Zasad nije poznato u kojoj je mjeri Googleov sustav namijenjen liječnicima već postavljen na noge, ali postoje naznake kako je u pripremi zasebna web stranica namijenjena zdravstvu, nalik onoj kakvu ima servis Google Flights.

General Session: David Feinberg, Head of Google Health Izvor: Društvene mreže / Autor: HLTH

Feinberg je u Google došao u studenom prošle godine kako bi pomogao pri povezivanju fragmentiranih zdravstvenih inicijativa, među kojima su Google Fit, zdravstvene značajke u tražilici, G Suite za zdravstvene ustanove i tvrtke, pretraživanje temeljeno na umjetnoj inteligenciji te tvrtke DeepMind Health, Verily i Calico, sve pod okriljem krovne tvrtke Alphabet.

Nisu obuhvaćene tvrtke poput Nesta, Senosisa i upravo kupljenog Fitbita, koje će vjerojatno igrati dugoročno značajnu ulogu na tržištu zdravstvenih usluga u Sjedinjenim Državama, vrijednom tri bilijuna američkih dolara.

Osim Googlea veći fokus na sektor zdravstva stavljaju i u Appleu, Amazonu, Facebooku te Uberu, između ostalih.

Amazon, Apple, Google i Microsoft su u srpnju ove godine dogovorili suradnju s nekim od najvećih osiguravajućih kuća i bolnica u SAD-u oko novog standarda za podatke, koji bi korisnicima trebao olakšati pristup njihovim medicinskim podacima, piše Next Web.