TRGOVINSKI RAT

Trump ne odustaje: Huawei ne smije koristiti Googleov softver do svibnja 2021.

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.05.2020 12:10
  • Objavljeno 14.05.2020 u 12:10
tportal

Izvor: Huawei/EPA / Autor: Miroslav Wranka

Kineska tvrtka dosad je dobivala odgode primjene zabrane kako bi se osigurala podrška prodanim uređajima i omogućio prijelaz na novog dobavljača. Ali, to se može promijeniti u bilo kojem trenutku

Američke vlasti produžile su zabranu koja kineskoj tvrtci Huawei onemogućuje korištenje Googleovih aplikacija i servisa do svibnja naredne godine.

Produljenej je objavio je američki predsjednik Donald Trump, koji je u svibnju 2019. godine bio donio izvršnu uredbu kojom se tvrtkama u SAD-u brani poslovanje s inozemnim kompanijama za koje se procjenjuje kako predstavljaju rizik nacionalnoj sigurnosti.

Uredba je donešena temeljem zakona koji predsjedniku Sjedinjenih Država daje ovlasti upetljati se u međunarodnu trgovinu u hitnim slučajevima koji na nacionalnoj razini prijete toj državi. Prema navodima zastupnika u američkom Kongresu, ta je uredba smišljeno ciljala kineske tehnološke tvrtke kao što su Huawei i ZTE.

Od njenog stupanja na snagu prošlo je nešto više od godine dana, uslijed čega su u u Huaweiju bili prisiljeni predstaviti dva top modela pametnih telefona bez Googleovih aplikacija i pristupa trgovini aplikacijama Play. Zbog toga su u toj tvrtci zabilježili pad prodaje i bili prisiljeni baciti se u potragu za alternativnim rješenjima.

Prvotna zabrana nije se u punoj mjeri negativno odrazila na Huawei jer su im redovno bivale odobravane odgode primjene svakih 45 do 90 dana kako bi se omogućila podrška do tada prodanim uređajima, ali i dalo vremena ruralnim dijelovima SAD-a za prebacivanje na novog dobavljača.

Ali, to se može promijeniti u bilo kojem trenutku. Zadnja runda odgode istječe u petak, 15. svibnja, piše 9 to 5 Google.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!