BIZNIS SE ŠIRI

TikTok ulazi u biznis glazbenog streaminga: Evo kako bi kompanija mogla konkurirati Spotifyju i Appleu

01.08.2022 u 13:10

Bionic
Reading

Kineski tehnološki div već se neko vrijeme sprema ući u svijet digitalnih glazbenih servisa

S obzirom koliko je otkrivanje nove glazbe vezano uz TikTok, nije čudno da kompanija planira izbaciti i svoju aplikaciju za glazbeni streaming. Prema objavljenim patentima koje je otkrio Insider, TikTok radi upravo na tome. Njihov vlasnik ByteDance u SAD-u je ovog svibnja uložio zahtjev za ime 'TikTok Music'. U njemu piše da će usluga korisnicima pružiti mogunost kupovine, reprodukcije, dijeljenja i preuzimanja glazbe. Aplikacija će također dozvoliti stvaranje, dijeljenje i preporuku listi pjesama, komentiranju glazbe i livestreamingu zvuka i videa. ByteDance je nalog za zaštitu imena 'TikTok Music' u Australiji zatražio još prošlog studenog.

ByteDance već ima iskustva sa streamingom glazbe. Kompanija je 2020. pokrenula aplikaciju za streaming pod imenom Resso koju je distribuirala u Indiji, Brazilu i Indoneziji. Nepotrebno je naglasiti da Resso ima vrlo slične značajke TikTok Musicu.

ByteDance također koristi TikTok kako bi postojeće korisnike navukao na Resso. Prema izvješću The Informationa, TikTok u Brazilu dolazi s tipkom koja preusmjerava korsnike na Resso kako bi mogli slušati cijelu pjesmu koju su nedavno čuli u isječku - učinkovito ukorijenivši korisnike unutar svojeg ekosustava.

The Information također izvještava da je Resso u studenom 2021. imao preko 40 milijuna mjesečnih korisnika u Indiji, Brazilu i Indoneziji te da će taj broj vjerojatno rasti. Izvješće od ranije ove godine otkriva da je Ressov mjesečni broj korisnika između siječnja 2021. i 2022. samo u Indiji potastao za 304 posto usporedno sa Spotifyjevih 38 posto.

Nije jasno hoće li ByteDance razviti glazbenu aplikaciju temeljenu na Ressou ili će napraviti nešto potpuno novo. Kao što je TikTok promijenio način na koji rade društvene mreže, postoji šansa da će ByteDanceova nova aplikacija za glazbu napraviti pomake i u glazbenoj industriji.