ROBOT ZA ZAŠTITU

T-Mobile LTE mreža koristi se i u robotici

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.12.2011 11:36
  • Objavljeno 19.12.2011 u 11:05
LTE robot

LTE robot

Izvor: Promo fotografije / Autor: HT

Laboratorij za umjetnu percepciju i autonomne sustave Tehničkog fakulteta u Rijeci još je jedan korisnik T-Mobile LTE mreže, koja omogućuje brz mobilni prijenos podataka

Laboratorij koristi LTE testnu mrežu za ispitivanje mogućnosti aplikacije vezane uz zaštitu objekta ili lokacije mobilnim robotom. Kao jedna od najvećih prednosti korištenja LTE-a u području mobilne robotike ističe se mogućnost komunikacije robota u stvarnom vremenu s obzirom na velike brzine prijenosa podataka koje LTE donosi.

Aplikacija uz koju se vrši testiranje određuje da robot nadzire definirani prostor te se kreće prema zadanoj strategiji koja je takva da robotova kretanja nisu lako predvidiva. Ta vrsta aplikacije zahtijeva stalnu vezu, veliku propusnost podataka, vrlo male latencije i iznimno stabilnu vezu zbog video i audiostreaminga te kontrole robota u stvarnom vremenu s bilo koje lokacije, što je lako ostvarivo uz korištenje LTE tehnologije.

Komunikacija je u mobilnoj robotici jedna od najvažnijih komponenata koja otvara nove mogućnosti i načine korištenja robota. Ugrađivanjem LTE USB podatkovnog uređaja na robota mogu se u stvarnom vremenu prenositi podaci prikupljeni od senzora, kontrolirati roboti iz udaljenih lokacija, međusobno koordinirati i dr. Korištenjem LTE tehnologije, uz minimalnu potrošnju energije i bez potrebe za posebnim prilagođavanjem okoline u kojoj robot djeluje, povećava se njegova mobilnost te autonomija.

'HT je prvi u Hrvatskoj omogućio svojim korisnicima da testiraju LTE - mrežu budućnosti koja omogućava brzine surfanja i do deset puta veće od trenutačnih. Odabrani korisnici tako svakodnevno te u potpunosti besplatno testiraju LTE mrežu T-Mobilea – najnapredniju, četvrtu generaciju mobilne mreže koja omogućava prijenos podataka uz brzine i do 150 Mbit/s u downloadu - te mi je drago da u testiranju ove najnaprednije tehnologije i njezinoj primjeni i u području robotike sudjeluje Laboratorij za umjetnu percepciju i autonomne sustave Tehničkog fakulteta u Rijeci', izjavio je Goran Toplek, direktor Odjela za planiranje i izgradnju radijskih pristupnih mreža HT-a.

'U Laboratoriju za umjetnu percepciju i autonomne sustave (APAS Lab) Tehničkog fakulteta u Rijeci pokrenuli smo ove godine aktivnosti i istraživanja iz mobilne robotike. Suradnjom fakulteta i Hrvatskog Telekoma želimo studentima i mladim istraživačima omogućiti uvjete za provođenje istraživanja, razvoja i testiranja s najsuvremenijim uređajima i tehnologijama. Prvi primjer je upravo ova robotska aplikacija u sklopu koje ćemo koristiti i testirati T-Mobile LTE mrežu', istaknuo je doc. dr.sc. Kristijan Lenac, predstojnik Zavoda za računarstvo Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!