DO PET INSTALACIJA

Svim studentima i profesorima besplatni Office 365!

16.10.2015 u 16:43

Bionic
Reading

Usluga Office 365 studentima, između ostalog, omogućuje pohranu do jednog terabajta podataka u oblaku te zajednički rad na raznim kolaboracijskim platformama

Od danas sva visoka učilišta u Hrvatskoj mogu koristiti besplatni programski paket Office 365 online. Uz to, svaki profesor i student s javnih visokih učilišta i javnih znanstvenih instituta ima pravo na pet besplatnih instalacija Office 365 ProPlus za računala i pet za mobilne uređaje (tablete, pametne telefone).

Besplatan pristup alatima koji se nalaze u oblaku i pružaju mnoštvo funkcionalnosti vezanih uz zajednički rad moguć je uz korištenje elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr.

Tijekom predstavljanja funkcionalnosti u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu održana je interaktivna prezentacija o mogućnostima zajedničkog rada na dokumentima s dvije udaljene lokacije i demonstracija usluge Skype for Business u okviru koje sudionici mogu tijekom audio i video poziva dijeliti dokumente, dopisivati se i prezentirati u stvarnom vremenu.


'Usvajanje modernog načina učenja i predavanja uz pomoć informatičko-komunikacijske tehnologije nužnost je u kontekstu podizanja kvalitete obrazovanja.

Suvremeni softverski programi značajno štede vrijeme, unapređuju kvalitetu rada i učinkovitost procesa učenja', rekao je Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

Paket Office 365 dolazi s jednim terabajtom prostora za pohranu podataka u računalnom oblaku, kojem je moguće pristupiti s bilo kojeg uređaja, bilo kada i s bilo kojeg mjesta na svijetu gdje postoji internetska veza. To podrazumijeva i mogućnost unošenja podataka s različitih uređaja te sinkronizaciju tih promjena. Poštanski sandučić za svakog korisnika ima kapacitet 50 GB, a moguće je slati privitke veličine do 150 MB.

Osim alata Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote) na raspolaganju su razne platforme za komunikaciju i suradnju kao što su SharePoint online, Exchange Online, uključujući i Skype for Business, uslugu koja omogućuje razmjenu izravnih poruka, konferencijske razgovore, videopozive, prezentacije i slično te Yammer, na kojem svaka ustanova može kreirati vlastitu društvenu mrežu koja će doprinijeti boljem zajedničkom radu i komunikaciji.

Direktor tvrtke Microsoft Hrvatska Ivan Vidaković naglasio je kako je ubrzana transformacija obrazovnog sustava nužnost. 'Svaki je pojedinac odgovoran za sebe, no država treba omogućiti uvjete i okolinu u kojoj će stjecanje novih znanja i vještina biti poticaj kako za osobni razvoj, tako i za razvoj društva. Suradnja između Ministarstva, Srca i Microsofta na projektu dostupnosti Office 365 alata svim studentima jedan je korak prema tom cilju', rekao je.

Studenti neće morati plaćati nadogradnju verzija jer su sva buduća ažuriranja već uključena u uslugu. Kako bi studenti i profesori mogli koristiti Office 365 prethodno svaka ustanova treba obaviti registraciju.

Više informacija naći ćete na poveznici www.srce.hr/office365