REKTOR ALEKSA BJELIŠ:

'Sveučilište žele razbiti i privatizirati!'

AleksA Bjeliš

AleksA Bjeliš

Izvor: Cropix / Autor: Neja Markičević/CROPIX

Na Sveučilište u Zagrebu u posljednje se vrijeme vrši snažan pritisak, osobito kroz medije, kako bi ono prihvatilo nove prijedloge Zakona o znanosti i visokom obrazovanju koji će omogućiti njegovo razbijanje i privatizaciju, upozoreno je danas u rektoratu

Rektor Sveučilišta dr. sc. Aleksa Bjeliš tvrdi da je na sporne stavke zakona koje to omogućuju upozorio ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa. Ministar je odgovorio da se radi o početnom materijalu koji je slučajnim previdom promakao sastavljačima prijedloga. No rektor smatra da takvo obrazloženje ne stoji jer su sporne odredbe sadržane i u njegovoj konačnoj verziji. Upozorio je također da je više članova Senata jučer na sastanku intenzivirane medijske napade na Sveučilište - poput napisa o zloporabama kartica za kockanje te neprimjereno visokim plaćama i troškovima na Filozofskom i Metalurškom fakultetu - povezalo s konačnim ciljem njegova dijeljenja.

I prorektorica dr. sc. Ksenija Turković uvjerena je da se 'izrazito jak pritisak, osobito prema zagrebačkom Sveučilištu, radi kako bi se zakonski tekstovi prihvatili i povukli iz javne rasprave'.

'U medijima se izvlače neke minorne stvari koje su vrlo stare, s kojima se Sveučilište suočilo i koje je samo unutar sebe pokušalo riješiti', rekla je dr. Turković. 'Pokušava se prikazati da je Sveučilište nesposobno i zapravo imamo osjećaj da se želi pokazati da Sveučilište treba razbiti i s njim nešto napraviti, što bi za visokoškolski prostor cijele Hrvatske bilo vrlo loše. Imamo Sveučilište s tradicijom od 340 godina, jedino koje je u Hrvatskoj sposobno uključiti se u globalne trendove i jedino koje je pravo istraživačko. Posljedice bi bile pogubne. Ono što se govori da bi se novim zakonima mogle postići uštede, nije istina jer bi se povećala administracija budući da bismo imali veći broj sveučilišta. Također nije istina da bi se na taj način mogao bolje ostvariti bolonjski proces jer njegovo ostvarenje zahtijeva veća integrirana sveobuhvatna sveučilišta, tako da studenti mogu šetati između različitih programa. Ako stvarate mala, zatvorena sveučilišta, vi zapravo onemogućujete ostvarenje bolonjskog procesa', rekla je dr. Turković.

Odgovor fakulteta na napade

Filozofski:
1. U medijima su se pojavili krivi podaci o plaćama na FF-u. Prosječna plaća stvarno jest 11.834 kuna, no to je bruto iznos.
2. Filozofski je još 2009. spriječio zloporabe kreditnih kartica na internetskim kladionicama. Radi se o dvije zloporabe od oko 300 eura.

Metalurški:
1. Članak koji fakultet predstavlja kao najskuplji je senzacionalistički neargumentiran i zlonamjeran. Stvarna cijena studija po završenom studentu je 803.367 kuna, što je znatno manje od navedenog.
2. Nije istina da studenti metalurgije nemaju perspektive. U Hrvatskoj postoji manjak osoba s tim zanimanjem, a metalurgija već izlazi iz recesije i ostvaruje uspjehe u izvozu.

Rektor je dodao da su ljudi na zagrebačkom Sveučilištu svjesni neuralgičnih točaka, odnosno problema, međutim, tvrdi da oni nisu tako veliki da bi se pisalo da na Sveučilištu vlada kaos i nered. 'Hrvatsko sveučilište radi dobro, i to prema objektivnim uvidima koji nisu naši... Mnogi od tih problema uzrokovani su ne samo slabostima Sveučilišta, nego i načinom na koji je Ministarstvo, ne samo ovo, već i prijašnja, vodilo sustav. Sada rješavamo hipoteke koje su se vukle posljednjih desetak godina. Ministarstvo prečesto ne želi sudjelovati u rješavanju ovih problema uz obrazloženje da sveučilište ima autonomiju te ih samo treba rješavati. Konačno, mi ne možemo prihvatiti da se nakon svega toga predlaže legislativa koja takvu situaciju, u kojoj postoje određeni problemi, želi riješiti radikalnom terapijom koja prijeti da bude letalna.'

Bjeliš je ponovio da Senat Sveučilišta smatra da ovakve prijedloge zakona treba povući te u partnerskom odnosu ministarstva i akademske zajednice poraditi na njima.

No prorektorica naglašava da takvog partnerstva do sada nije bilo te da se Ministarstvo nije odazvalo na brojne pozive da se ministar Fuchs ili državna tajnica sastanu s predstavnicima Sveučilišta. 'Jedan od takvih najavljenih sastanaka otkazan je baš jučer', dodala je.

Bjeliš je najavio da će Sveučilište nastaviti s procesom svoje transformacije započetim još prije godinu dana bez obzira na novu legislativu jer vrijeme istječe, pa nije moguće čekati da se spor oko prijedloga Zakona razriješi. Transformacija bi, prema njegovim riječima, trebala uključiti i uvođenje većeg nadzora nad financijama. On osobno nije za ukidanje Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju. Naprotiv, smatra da treba postojati nacionalno tijelo koje bi imalo više ovlasti, ali i više stručnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi