MASTERCARD INDEX

Sve više koristimo beskontaktno plaćanje

19.11.2014 u 08:04

Bionic
Reading

Korištenje beskontaktnih kartica bilježi porast u odnosu na svibanj 2014., s 15 na 22 posto, i to najviše među korisnicima od 30 do 39 godina starosti, iz Istre i Primorja

Istraživanje MasterIndex provedeno je u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta tijekom listopada ove godine na uzorku od 1003 korisnika, od 18 do 55 godina starosti.

Korištenje beskontaktnih kartica bilježi porast u odnosu na svibanj 2014., s 15 na 22 posto, i to najviše među korisnicima od 30 do 39 godina starosti, iz Istre i Primorja.

Zanimljivo je da je među onima koji nisu čuli ili koristili beskontaktne kartice, interes za ovim načinom plaćanja karticama prilično visok - čak je 59 posto ispitanika zainteresirano. Interes je veći kod muškaraca u dobi 30-39 godina i kod korisnika kreditnih kartica.


Kod korisnika koji ne koriste beskontaktne kartice glavna prepreka za korištenje beskontaktnih plaćanja briga je o sigurnosti, zatim navika plaćanja karticama na standardni način i nedovoljno poznavanje ove novije metode plaćanja.

SMS plaćanja najčešći su tip mobilnih plaćanja u Hrvatskoj. 48 posto ispitanika koristi mobilne aplikacije za plaćanje za provjeru stanja računa, a m-bankarstvom se koristi 23 posto ispitanika. Mobilna plaćanja s naplatom povezanom s kreditnom ili debitnom karticom trenutačno su rijetka i koristi ih 12 posto ispitanika.

'Rezultati istraživanja pokazuju nam da korisnici kartica u Hrvatskoj znaju za beskontaktna plaćanja te žele koristiti ovu tehnologiju ne samo pri kupnjama u supermarketima, trgovinama odjeće i obuće, restoranima i sličnim lokacijama gdje je beskontaknto plaćanje već omogućeno, već i u sredstvima javnog prijevoza, taksi vozilima, na kioscima te u kinima i kazalištima gdje su iznosi manji od 100 kuna.

Pokazalo je da je korištenje beskontaktnog plaćanja u porastu, što naznačuje da korisnici prepoznaju i usvajaju prednosti ove inovativne platne tehnologije, a to su prije svega brzina, sigurnost i praktičnost', kaže Sanja Žigić, Mastercardova direktorica za Hrvatsku.

Mastercardova beskontaktna tehnologija plaćanja prisutna je na tržištu financijskih usluga u Hrvatskoj od 2012. godine. Transakcije putem beskontaktne tehnologije obavljaju se u svega nekoliko sekundi, jer je za iznose do 100 kuna dovoljno prisloniti karticu na beskontaktni čitač, bez unošenja PIN koda ili potpisivanja računa. Za veće iznose postupak je isti, samo je tada potrebno unijeti PIN kod.