NA JEDNOM MJESTU

Sve što trebate znati o novom forumu tportala

04.02.2014 u 10:21

Bionic
Reading

Ovdje ćete na jednom mjestu naći osnovne upute kako se registrirati za naš novi forum i koje vas sve temeljne funkcionalnosti u njemu očekuju

Kako možete do foruma? Naći ćete ga na adresi forum.tportal.hr, u navigaciji na vrhu naslovnice i svake stranice tportala (pod 'Servisi') te ispod svakog članka.

Registracija (klikni za uvećanje)


Forum ne možete koristiti ako niste prijavljeni, a prijaviti se možete pomoću Telekom ID-a, Facebooka ili Googlea+.

Osim za forum, Telekom ID još možete koristiti za pristup ostalim servisima tportala (webmailu, e-trgovini, Playtoyu, MAXzoni, portalu MAXtv i Matchu), kao i jedinstveno korisničko ime koje možete koristiti za pristup portalima Hrvatskog Telekoma.

Registrirati se možete na početnoj stranici foruma (potražite 'Registracija' u gornjem desnom kutu). Trebat ćete unijeti korisničko ime, lozinku i potvrdu lozinke, adresu e-pošte za kontakt, ime i prezime te označiti da prihvaćate uvjete korištenja, kako stranica tportala, tako i korisničkog imena za Telekom ID.

Korisničko ime smije sadržati samo slova i/ili brojeve. Ne smije biti kraće od pet znakova.


Za logiranje putem Facebooka trebat ćete ustupiti podatke s javnog dijela vašeg profila, popis prijatelja, adresu e-pošte, datum rođenja, podatak o tome u kojem se gradu nalazite i fotografije.

Za logiranje putem aplikacija G+ tražit će se dopuštenje za uvid u osnovne informacije o vašem profilu i popis osoba u vašim krugovima te za prikaz adrese e-pošte, osnovnih podataka o vašem računu, kao i upravljanje fotografijama, videozapisima i kontaktima.

Moći ćete odrediti tko će sve dobiti obavijest o tome da ste koristili G+ za logiranje na forum tportala. Početna postavka je da ćete tu obavijest dobiti samo vi.

Nakon što se registrirate, dobit ćete pristup postavkama te možete promijeniti lozinku i adresu za kontakt. Ako nemate potrebu za tim, kliknite na 'X' u gornjem desnom kutu prozora s postavkama. Možete se vratiti postavkama kad god poželite.

Forumski nadimak (klikni za uvećanje)


Potom ćete doći na stranicu na kojoj birate nadimak kojim ćete biti predstavljeni na forumu. Mora sadržati najmanje šest i ne više od 16 znakova. Možete koristiti znakove poput '-', '_' i '@'.

Upišite ga i kliknite 'Registracija'. Bit ćete preusmjereni na prvu stranicu foruma.

Prva stranica foruma (klikni za uvećanje)


Kao što vidite, jednostavna je i pregledna. U zaglavlju su tražilica i, s desne strane, osnovni podaci o vašem korisničkim profilu. Ovdje možete odmah vidjeti koliko imate privatnih poruka, nepročitanih i ukupno.

Ikonica s ljudskim siluetama vodi vas na popis prijatelja koji će se popunjavati kako ćete ih dodavati. A tu je i dugme za odjavu.

Ispod tražilice je meni s tri opcije (Pregledaj nove poruke, Pretraga i Pomoć).

Komentari članaka razvrstani su po postojećim rubrikama tportala, a teme foruma i rasprava razvrstane su prema sadržaju.

Rubrika 'Administracija' predviđena je za komunikaciju s administratorima - u slučaju da se želite požaliti, predložiti ili pohvaliti nekoga ili nešto - kao i s korisničkom podrškom ako na forumu nešto ne radi kako bi trebalo.

Pri dnu je statistika foruma koja će vam prikazati broj aktivnih korisnika, koliko je poruka poslano u koliko tema, broj registriranih članova, novopridošle članove, kao i najveći dosad zabilježeni broj korisnika.

Nešto ispod toga, s desne strane, imate na raspolaganju još jedan meni, pomoću kojeg se možete odjaviti, označiti sve forume kao pročitane, kontaktirati s odgovornim osobama (Uprava foruma) te pogledati detaljnije statistike (primjerice najaktivniji korisnici, najpopularniji forumi i teme...)

Naslovnica rubrike (klikni za uvećanje)


Otvorite li u određenu kategoriju, kao što smo mi otvorili Gadgeteriju, pri vrhu će vas dočekati forumske obavijesti. Poželite li označiti sve u toj kategoriji kao pročitano ili je pratiti, možete učiniti to pomoću menija na plavoj trakici s desne strane.

Odmah iznad njega naći ćete i dugme pomoću kojeg možete otvoriti novu temu, a ispod njega su postavke pomoću kojih određujete kojim će redoslijedom postovi biti prikazivani - hijerarhijski ili kronološki.

Nešto ispod slijede važne teme, pa obične teme. Za svaku možete odmah vidjeti koliko ima pregleda i odgovora te tko je objavio zadnji odgovor i kada. Želite li pratiti raspravu ili se uključiti u nju, kliknite na njen naziv.

Obrazac za prijavu (klikni za uvećanje)


Osim što možete odgovarati na pojedine postove, možete ih odabrati više odjednom za odgovor (opcija 'Označi za odgovor'), ali i svaku od njih ocijeniti pozitivno ili negativno (palac gore ili dolje u gornjem desnom kutu posta) te ih prijaviti. Navedite svakako razlog prijave (spam, vrijeđanje...)

Klik na korisničko ime s lijeve strane pokazat će vam više podataka o tom korisniku te vam omogućiti slanje privatne poruke, a ispod njega vidjet ćete podatke o tome koliko je aktivan na forumu. Dugme 'Alati' služi za lakše pretraživanje poruka.

Ukoliko želite odgovoriti na brzinu, za to postoji obrazac pri dnu stranice. Uz njega ćete naći i nekoliko dodatnih opcija - za dodavanje potpisa u post i onemogućivanje emotikona.

Prije no što počnete koristiti forum, svakako pročitajte dokument Prijava i uvjeti korištenja foruma

Želimo vam puno zanimljivih i korisnih rasprava.