CIJENA 25, UŠTEDA 165 USD

Superštedljiva žarulja traje 20 godina

23.04.2012 u 13:00

Bionic
Reading

Nizozemski elektronički div Philips u nedjelju je na Dan planeta Zemlje predstavio svoju novu superštedljivu LED žarulju koja navodno može trajati više od 20 godina

Žarulja, nazvana EnduraLED, osvojila je nagradu Američkog ministarstva energetike Bright Tomorrow Lighting Prize, a trenutna cijena joj je 50 dolara. No kompanija je najavila da je planira sniziti na 25.

Nova dioda koja emitira svjetlost ima snagu 10 W i smatra se učinkovitom zamjenom za standardne žarulje od 60 W. Kompanija tvrdi da može gorjeti 30.000 sati pa bi uz uporabu od četiri sata dnevno trebala potrajati više od dva desetljeća. Tijekom svoga životnog vijeka osigurava uštedu od 165 dolara.

Izvršni direktor Philipsa za Sjevernu Ameriku Ed Crawford tvrdi da nova žarulja zrači 940 lumena mekog bijelog svjetla te da je za 83 posto učinkovitija od obične 60-vatne žarulje.

Budući da su klasične žarulje pravi gutači energije, širom svijeta postupno ih istiskuju kompaktna fluorescentna svjetla (CFL) koja su jeftinija i od LED žarulja. No budući da CFL sadrži otrovnu živu, LED žarulje se smatraju boljim rješenjem za okoliš. Prema Philipsu, kada bi se svaka 60-vatna žarulja u SAD-u zamijenila njihovom, Amerikanci bi godišnje uštedjeli 35 teravat sati električne energije, odnosno 3,9 milijardi dolara. Naravno, ruku pod ruku s tom uštedom ostvarilo bi se i smanjenje emisije CO2.