PACKA APPLEU

Sud ukinuo zabranu prodaje Nexusa

12.10.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Apple nije uspio dokazati da su potrošači kupili Samsungov proizvod zbog tehnologije kojom su prekršena patentna prava, a sutkinja je zlorabila svoje ovlasti

Američki prizivni sud ukinuo je predparničnu zabranu prodaje Samsungovog pametnog telefona Galaxy Nexus. Ne očekuje se da će odluka imati značajan utjecaj na tržište pametnih telefona, ali je udarac Appleu u borbi protiv Googleovog Androida.

Naime, obrazloženje sudske odluke moglo bi poprilično otežati nastojanja tvrtkama koje žele ishoditi zabranu prodaje konkurentskih proizvoda zbog kršenja patentnih prava, piše Reuters.

Takve su zabrane dosad bile jedno od ključnih oružja za stvaranje prednosti u sudskim okršajima.

Apple je odnio veliku pravnu pobjedu u kolovozu, kad je sud u SAD-u presudio u njegovu korist u sporu u kojem je tvrdio da je Samsung kopirao ključne značajke iPhonea i iPada te tvrtki iz Cupertina dodijelio naknadu štete od 1,05 milijardi dolara (nešto manje od šest milijardi kuna).

Nexus nije bio dijelom te parnice, ali jest u sklopu druge, koju je Apple pokrenuo protiv Samsunga početkom ove godine.

Okružna sutkinja Lucy Koh odobrila je predparničnu zabranu prodaje Nexusa u lipnju, što je inače rijedak slučaj u američkoj pravosudnoj praksi.

Prizivni sud obustavio je zabranu dok ne donese službenu odluku. A odlučio ju je u potpunosti odbaciti, presudivši da je sutkinja Koh zlorabila svoje ovlasti, a Apple nije uspio dokazati da su potrošači kupili Samsungov proizvod zbog tehnologije kojom su prekršena patentna prava.

'Sasvim je moguće da bi se sporni proizvod dobro prodavao i bez sporne tehnologije. U tom slučaju, čak i da je šteta nastala prodajom spornog proizvoda značajna, ona koja nastaje zbog navodnog kršenja patentnih prava (jedina koju bi trebalo uzeti u obzir) nije velika', stoji u presudi.

Prizivni sud bavio se jednim patentom, tehnologijom koja pametnom telefonu omogućuje pretraživanje više lokacija za pohranu podataka odjednom - primjerice memoriju uređaja i internet.

Vratili su spor sutkinji Koh na ponovno razmatranje. A patentni ratovi se nastavljaju.