KONTROVERZAN STAV

Studiji za računalne igre ne bi se trebali baviti politikom, kaže šef Epic Gamesa

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.02.2020 12:01
  • Objavljeno 14.02.2020 u 12:01
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Tim Sweeney nema ništa protiv igara koje se bave političkim temama, ali je uvjeren kako tvrtke koje proizvode igre trebaju ostati neutralne

Glavni izvršni direktor tvrtke Epic Games Tim Sweeney rekao je tijekom konferencije DICE Summit kako vjeruje da se kompanije koje proizvode računalne igre ne bi trebale petljati u politiku.

Kako je naknadno pojasnio na Twitteru, ne smatra kako bi te tvrtke trebale izbjegavati politiku pod svaku cijenu, ali bi igre koje se bave političkim temama trebale to činiti na kreativan način, ne na marketinški.

Same platforme za igre trebale bi 'djelovati kao neutralni prostori za zabavu, kako za zaposlenike tako i za kupce - svi ostali trebaju se držati svog mišljenja i ne biti osuđivani zbog toga', prenosi njegove riječi Verge.

Sweeney se osvrnuo i na više vrućih tema trenutno aktualnih u svijetu igara, uključujući i marketinško uvezivanje ('Ako imate sjajan novi proizvod, ponudite li besplatne stvari u igrama ljudi će se zakačiti za to.'), kutije s plijenom za koje se plaća ('Želimo li biti kockarnica kao Las Vegas ili poštivani kao tvorci proizvoda kojima kupci mogu vjerovati?'), igre na više platformi ('Ono što doista želimo i trebamo prihvatiti je jednak pristup za sve kupce i odustati od pokušaja stvaranja privatnih ograđenih vrtova ili monopola.') te privatnost (okrivio je Facebook i Google zbog ponude besplatnih usluga za koje kupci plaćaju gubitkom privatnosti i slobode).

DIGITALNA ZABAVA

Ovo su najiščekivanije videoigre koje ćemo zaigrati u prvoj polovici 2020.

Pogledaj galeriju
5

Ali, potencijalno najkontroverzija izjava bila je tvrdnja kako bi odjele za marketing trebalo ukloniti iz politike.

'Živimo u svijetu u kojem vaša politička uvjerenja diktiraju u kojem ćete restoranu jesti piletinu. Nema potrebe takve podjele uvoditi u igre', uvjeren je Sweeney, 'Tvrtke koje proizvode igre trebaju ostati politički neutralne.'

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!