VRLI NOVI SVIJET

Strojevi će nam biti šefovi

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 19.10.2011 13:29
  • Objavljeno 19.10.2011 u 10:08
6 matrix_bullets

6 matrix_bullets

Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

U budućnosti će donošenje odluka preuzeti računalni modeli i donijeti doba prosvijetljenog kapitalizma

U idućih 40 godina analitički sustavi zamijenit će većinu zaposlenih u današnjoj ekonomiji znanja. IBM Watson i njemu slični strojevi bit će nam šefovi, naročito na srednjim razinama upravljanja.

Takvu nam budućnost predviđa Gartnerov analitičar Nigel Rayner, piše ZDnet, koji je uvjeren da će puno toga što šefovi danas rade u budućnosti biti automatizirano.

I to će raditi bolje od bilo kojeg ljudskog bića.

Preuzet će uloge današnjih šefova uprava, direktora financija i menadžera, što će imati velik utjecaj na poslovanje, društvo i ekonomiju.

Kratkoročno gledano, nestat će menadžerska utrka za bonusima i nastupit će doba 'prosvijetljenog kapitalizma', u kojem će udjelničari govoriti strojevima kako žele da se upravlja njihovim biznisom.

Računalni modeli zamijenit će ljude zato što bolje donose racionalne odluke, lakše se nose s ogromnom količinom informacija i kratkim proizvodnim ciklusima, a i imuni su na zov novca, pritisak konkurencije i druge čimbenike koji ljudska bića guraju prema donošenju loših odluka.

Osim toga, ljudi su skloni precijeniti svoje mogućnosti i spavati na lovorikama, što također ometa donošenje dobrih odluka.

Strojevi su bolji u kliničkim dijagnozama, pronalaženju profitabilnih klijenata, zapošljavanju i predviđanju kakva će biti berba.

Zato će za nekoliko desetljeća superračunala biti uobičajen dio svakodnevice.

Proces je već počeo. Modeli predviđanja već maksimiziraju zaradu na više različitih područja, a analiza obrazaca bit će iduća utrka u naoružanju tehnoloških divova.

Ishod će biti inteligentni operativni sustavi i modeli koji će automatizirati tvrtke i njihove poslovne procese, a strojevi će postati racionalni mozgovi poslovanja.

A ljudi? Radit će ono što znaju najbolje - osmišljavati nove usluge, razmatrati rizike i baviti se inovacijama. Više će se posvetiti strategiji i otkrivanju novih crnih labudova da bi poboljšali postojeće modele.

Ako ne završimo kao izvor energije za naše nove gospodare, naravno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi