'Tehnološka telepatija'

Što je to Neuralink i kako moždani implantati pomažu paraliziranima

02.02.2024 u 21:33

Bionic
Reading

Tvrtka Neuralink Elona Muska provodi prva ispitivanja na ljudima ugrađujući maleni čip na površinu mozga kako bi im omogućio izravnu komunikaciju s računalima

Neuralink je 2016. godine osnovao Elon Musk, a također vodi SpaceX, Teslu i X (bivši Twitter), kako bi stvorio vezu između mozga i računala: uređaje koji omogućuju ljudima da komuniciraju s računalima isključivo svojim mislima.

Ovi bi uređaji mogli omogućiti obavljanje jednostavnih zadataka, poput traženja informacija ili izvođenja složenih izračuna pomoću računala. Teoretski bi također mogli stvoriti tehnološku telepatiju, vratiti vid slijepim osobama i omogućiti paraliziranim osobama da kontroliraju svoje pokrete i proteze.

Musk je u prošlosti rekao da bi tehnologija njegove tvrtke mogla pomoći ljudima da stvore 'neku vrstu simbioze' s umjetnom inteligencijom, piše New Scientist.

Što je Neuralink dosad postigao?

Neuralinkov uređaj veličine je novčića i dizajniran za ugradnju ispod lubanje, sa sićušnim žicama koje dosežu kratku udaljenost do mozga za očitavanje neuronske aktivnosti. Tvrtka je već provela pokuse na svinjama i pokazala da majmun može igrati klasičnu videoigricu Pong koristeći uređaj. U svibnju 2023. Neuralink je rekao da je dobio odobrenje za testiranje na ljudima.

Prema Muskovu tweetu, testiranje se već odvija. Anonimnom muškarcu ugrađen je implantat 28. siječnja i 'dobro se oporavlja', rekao je. Drugi detalji testiranja još nisu objavljeni.

Je li to već rađeno?

Muskova tvrtka nije jedina koja se time bavi. Mnoge akademske grupe i startupi već su proveli ispitivanja na ljudima i uspjeli ispravno interpretirati moždane signale kao 'neku vrstu rezultata'.

Tim sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji postavio je dva mala senzora točno ispod površine mozga čovjeka koji je bio paraliziran ispod vrata. Istraživači su uspjeli protumačiti njegove moždane signale kada je mislio da piše riječi olovkom na papiru i pretvoriti ih u čitljiv tekst na računalu.

Elon Musk na predstavljanju Neuralinkova robota za operaciju u kolovozu 2020. Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Je li tehnologija sigurna?

To je pitanje na koje ovo testiranje želi dati odgovor. No, prema izvješćima, prethodni Neuralinkovi pokusi na životinjama nisu bili uspješni.

Godine 2022. Liječničko povjerenstvo za odgovornu medicinu poslalo je pismo ministarstvu poljoprivrede SAD-a tražeći istragu o onome što je nazvalo 'očiglednim nečuvenim kršenjima Zakona o dobrobiti životinja korištenjem majmuna u invazivnim eksperimentima na mozgu'.

Reutersovo izvješće iste godine citiralo je dokumente i izvore koji pokazuju da su Neuralinkovi testovi ubili 1500 životinja, u nekim slučajevima uzrokujući 'nepotrebnu patnju i smrt'.

Bilo koji uređaj namijenjen ljudskoj implantaciji morat će prijeći brojne regulatorne prepreke kako bi se osiguralo da su on sam, postupak ugradnje i njegova daljnja uporaba relativno sigurni te da su poznati svi potencijalni rizici.

Kada će Neuralink biti dostupan i koliko će koštati?

Daleko smo od toga da ovo postane komercijalni proizvod, s mnogo testiranja i akreditacije pred nama, tako da je prerano reći. No Musk je jasno dao do znanja da namjerava komercijalizirati tehnologiju. Prvi planirani proizvod nazvan je 'Telepathy' i omogućit će korisnicima da kontroliraju svoje telefone i računala.

Tara Spires-Jones sa Sveučilišta u Edinburghu izjavila je za Science Media Centre, neprofitnu organizaciju u UK-u, da Neuralink ima velik potencijal i da brojne istraživačke grupe rade na sličnim idejama.

'U nedavnim istraživanjima (koja nisu povezana s Neuralinkom) znanstvenici su uspjeli ugraditi čipove između mozga i kralježnice koji pomažu ljudima s paralizom da hodaju. Drugi radovi pokazuju obećavajuće rezultate računala koja tumače moždane valove kako bi se omogućilo ljudima koji ne mogu govoriti da komuniciraju', rekla je.

'Međutim većina ovih sučelja zahtijeva invazivnu neurokirurgiju i još uvijek su u eksperimentalnim fazama, stoga će vjerojatno proći mnogo godina prije nego što budu općenito dostupna', zaključila je Spires-Jones.