FIZIČARI ODGOVARAJU

Što će biti ako stavite ruku u LHC?

30.09.2010 u 14:44

Bionic
Reading

Zanima vas biste li umrli kada biste ruku gurnuli u LHC ili ne biste osjetili ništa? Ili možda želite saznati ima li svemir više dimenzija i gdje se one nalaze? Posjetite stranicu Sixty Symbols

University of Nottingham otvorio je posebnu web stranicu koja predstavlja jednostavno i zabavno iznesene odgovore na ključna, ali i neobična znanstvena pitanja, a komentari stručnjaka postavljeni su i u obliku video filmova na istoimenoj stranici na YouTubeu

Tako je primjerice nedavno jedan od posjetitelja Sixty Symbols postavio pitanje što bi se dogodilo kada bi gurnuo ruku pred zrake visokoenergetskih čestica – protona koje stvara najveći sudarač na svijetu LHC. Iako je točan odgovor na ovo pitanje teško znati, budući da se takve stvari jednostavno ne događaju u svijetu oko nas, stručnjaci su se potrudili iznijeti svoje ideje.

Jedan od fizičara kaže kako vjerojatno ne bismo ništa naročito osjetili, drugi vjeruje da bismo umrli na licu mjesta, dok treći pretpostavlja da bismo osjetili stotine milijardi trnaca.

'Ondje se odvija 600 milijuna sudara u sekundi. Premda energija jednog protona nije tako velika, ukupna energija sadržana u zraci je oko 300 MJ', komentira jedan od stručnjaka.

'To je poput energije nosača zrakoplova koji putuje brzinom od 11 čvorova. Ona bi udarila u vašu ruku ili tijelo, ovisno što biste joj izložili, i predala joj svoju energiju, što znači da bi doživljaj bio kao da vas je udario golem objekt. S druge strane, zraka ima promjer koji je uglavnom manji od milimetra pa postoji mogućnost da bi jednostavno prošla kroz ruku. No zraka se inače kreće kroz vakuum i ne nailazi ni na kakve zapreke. Zato je moja prva procjena da bi u sudaru s rukom ipak izazvala dramatičnije efekte.'

Paradoks Schroedingerove mačke

Na pitanje što je Schroedingerova mačka, stručnjaci odgovaraju kako je to zamišljeni eksperiment – kojeg bi voljeli provesti, ali ga u stvarnosti ne možemo izvesti, kao što ne možemo učiniti da jedan dan Sunce ne izađe.

'Njime je austrijski znanstvenik Erwin Schreoedinger pokušao objasniti kako je kopenhaška kvantna ideja o dva istovremena stanja budalasta... U tom eksperimentu postoji čelična kutija u koju stavite mačku i bočicu koja sadrži vrlo male količine radioaktivnog materijala tako da je vjerojatnost da će za vrijeme izvođenja eksperimenta od recimo sat vremena doći do raspada u kojem će biti izbačena jedna čestica - 50 posto. U kutiju spremite i Geigerov brojač koji može otkriti je li došlo do raspada. Geigerov brojač povežete s čekićem koji će, u slučaju da uređaj otkrije zračenje, udariti u bočicu s cijanidom koja se također nalazi u kutiji. Ako se to dogodi, mačka će uginuti. Prema fizikalnim zakonima ne znamo je li se raspad dogodio ili nije (jer je cijeli događaj na razni statistike s vjerojatnošću od 50 posto). Kvantno-mehanički možemo reći da je mačka u tzv. superponiranom stanju između života i smrti. Međutim, što se stvarno dogodilo znali bismo tek kada bismo otvorili kutiju... Genijalnost ovog eksperimenta je što povezuje događaje na atomskoj razini s onima u stvarnom svijetu', objasnili su znanstvenici.