NOVI IPOD I ITUNES

Steve Jobs predstavio pregršt Appleovih novosti

10.09.2009 u 11:14

Bionic
Reading

Apple je osvježio liniju MP3 playera iPod, izdao novu verziju firmwarea za iPhone i ponudio dosta novog sadržaja putem iTunesa, a sve to je predstavio donedavno teško bolesni Steve Jobs

Najuspješniji Appleov proizvod iPod osvježen je u svakoj verziji. Tako je iPod Nano doživio petu generaciju, kojoj je dodana digitalna kamera. iPod Touch nije dobio kameru i nikome nije jasno zašto nije, ali je zato proglašen (od strane Stevea Jobsa osobno) spravicom za igranje kojoj ne treba kamera. Povećana je količina memorije top modela na 64 GB. Očekujemo kameru u četvrtoj generaciji Toucha.

U Appleu nisu zaboravili ni skromni iPod Shuffle, koji će se pojaviti u više boja, s jednim posebnim modelom od nehrđajućeg čelika. iPod Classic će zadržati svoju cijenu od 249 dolara (samo u SAD-u) i dobiti još veći tvrdi disk, kapaciteta 160 GB.

Vlasnicima iPhonea najvažnija će novost biti nova verzija njegovog operativnog sustava, 3.1. Od bitnih noviteta je Genius sustav za preporuke softvera u App Storeu, što i nije loša ideja s obzirom na količinu aplikacija. U novoj verziji se otvorila i trgovina sa zvukovima za zvonjavu koji će se naplaćivati 1,29 dolara po komadu. Nova verzija je besplatna za vlasnike iPhonea, a samo vlasnici verzije OS-a 3.0 na Touchu će besplatno dobiti 3.1.

Softver za interakciju iPhonea i iPoda s računalima, iTunes, također je osvježen te mu je dodijeljen sufiks 9. Velika novost je iTunes LP iskustvo, odnosno pregršt dodatnog sadržaja uz glazbene albume kao što su tekstovi pjesama, video spotovi, omoti albuma, fotografije i dodatne snimke pjesama s albuma. Poboljšana je i navigacija App Storeom, dodan je Genius za aplikacije i dijeljenje datoteka među računalima unutar jednog doma.