INVESTICIJA

Splitski startup privukao višemilijunsko ulaganje

15.07.2013 u 15:39

Bionic
Reading

Američki Site5 u tvrtku Codeanywhere uložio je 600 tisuća dolara, odnosno nešto manje od 3,6 milijuna kuna. Tvrtka razvija platformu za programiranje u računalnom oblaku, koja ima više od 150 tisuća korisnika

Site5 je u vlasništvu tvrtke World Wide Web Hosting.

Alat za programiranje u oblaku, koji odmila nazivaju Google Docsom za programere, nudi mogućnost razvoja web stranica i aplikacija kao i ostali desktop alati. Sam kod se automatski sprema u oblaku u realnom vremenu.

Platforma omogućuje pisanje koda u boji i provjeru sintakse s bilo kojeg uređaja i iz bilo kojeg internet preglednika, uključujući iOS, Android, Windows 8, pa i Blackberry. Sve navedeno, zajedno s podrškom za najpopularnije programske jezike, korisnicima omogućuje jednostavno kodiranje i kolaboraciju u realnom vremenu.

Investicija će kompaniji omogućiti fokusiranje na skalabilnost, povećanje broja korisnika i razvoj novih mogućnosti, uključujući alate za kolaboraciju i razvoj potpuno prilagođenih mobilnih aplikacija.

'Naš je cilj postati standard u industriji programiranja u oblaku i promijeniti iz temelja način na koji današnje i buduće generacije programera razvijaju softver', rekao je Ivan Burazin, suosnivač tvrtke Codeanywhere

'Investiciju vidimo kao priliku da damo poticaj tehnologiji koja će globalno oblikovati način programiranja', rekao je Ben Welch-Bolen, osnivač tvrtke Site5.

Codeanywhere svojim korisnicima nudi besplatnu i premium verziju. Premium verzija trenutačno stoji pet dolara (oko 30 kuna) mjesečno, a u pripremi je i nova timska premium verzija koja će ubrzo biti dostupna.