STARSHIP

SpaceX ubrzano planira prve misije na Mjesec, evo o čemu se priča

20.11.2019 u 15:05

Bionic
Reading

Svemirski brod Starship dobio je službeni NASA-in certifikat koji mu dozvoljava transport tereta na Mjesec, a prva misija mogla bi se dogoditi za manje od tri godine

SpaceX-ov svemirski brod za koloniziranje Marsa prvo bi slijetanje na vanzemaljski svijet mogao obaviti kroz iduće tri godine. SpaceX je, prema Space.com, jedna od pet kompanija koje su dobile certifikat za dostavu robotskih komponenti i instalacija na mjesečevu površinu, i to u NASA-inu bazu u sklopu CLPS (Commercial Lunar Payload Services) programa, odnosno komercijalnih usluga za dostavu robe na Mjesec.

Masivni teret

SpaceX će svoj dio vršiti uz pomoć Starshipa i Super Heavyja, para višestruko iskoristivih letjelica s kojima prije svega planira pomoći ljudima da postanu međuplanetarna vrsta. Starship bi mogao, ako sve prođe po planu, dostavljati teret poslan sa Zemlje u relativno kratkom roku.

'Planiramo spustiti Starship na Mjesec prije kraka 2022.' rekla je predsjednica i izvršna direktorica SpaceX-a Gwynne Shotwell tijekom NASA-ine telekonferencije.

SpaceX. doduše, nema nikakvu garanciju da će te godine sudjelovati u misiji na Mjesec. On se, kao i drugi dobitnici certifikata, mora natjecati za posao i nadmašiti ostalih 14 kompanija ukoliko želi osigurati ugovor.

NASA-in program Artemis

Svaka misija koju će Starship vršiti pod pokroviteljstvom CLPS-a bit će dostava opreme za brojne kupce. Starship, podsjetimo, ima nosivost od 110 tona, a NASA te materijale sigurno neće moći prenijeti sama. Američka svemirska agencija gleda na CLPS kao ključni dio svojeg programa Artemis koji prije 2024. na Mjesec planira spustiti dva astronauta - uključujući i prvu ženu te uspostaviti trajnu ljudsku prisutnost prije 2028.

ČUDA SVEMIRA

Izlaskom Voyagera 2 iz Sunčevog sustava dobili smo odgovor na četiri vrlo bitna pitanja

Pogledaj galeriju