ZA BUDUĆE MISIJE

SpaceX na ISS dostavlja ključnu novu opremu - letovi prema stanici bit će lakši i učestaliji

25.07.2019 u 14:17

Bionic
Reading

Jedan od ključnih dodataka za ISS najnovije je automatizirano postolje za slijetanje koje će dodatno olakšati dostavu prijeko ključne znanstvene opreme i zaliha

Svemirska kompanija Elona Muska krajem radnog tjedna planira dostaviti oko 2.5 tone opreme i nadogradnji na Međunarodnu svemirsku stanicu. Za to koristi svoju transportnu kapsulu Dreagon koja je, podsjetimo, u svemir putovala već dva puta. Treći posjet ISS-u zabilježit će dostava ključne nadogradnje za samu stancu u vidu novog postolja za automatsko priključivanje svemirskih brodova.

Druga oprema uključuje i fascinatni 3D pisač pomoću kojeg će posada moći ispisivati uzorke 3D organskog tkiva u svemiru te sprovoditi eksperimente na tkivu uzetom od pacijenata koji pate od perkinsonove bolesti i multiple skleroze.

Stručno ime postolja za slijetanje je International Docking Adaptor. IDA će biti instaliran na vanjskom dijelu ISS-a čime će postati drugim instaliranim postoljem za slijetanje. Instalacijom će ISS dobiti dodatno 'parking mjesto' za komercijalne letjelice koje razvijaju SpaceX i Boeing, prenosi The Verge.

Adapter za slijetanje je treći svoje vrste

Adapter za slijetanje kojeg je razvio Boeing treći je svoje vrste. Prvi, kojeg je 2015. na stanicu trebala dostaviti raketa Falcon 9 neslavno je završio u eksploziji nastaloj neposredno nakon uzlijetanja. Drugi adapter stigao je s drugom Falcon 9 raketom godinu dana kasnije te je trenutno instaliran na samu stanicu. Taj adapter je prvi put korišten u ožujku ove godine kada se SpaceX-ov Crew Dragon automatski spojio na stanicu tijekom prvog testnog leta. Nakon što na stanicu stigne drugi spoj za automatsko slijetanje, stanica će imati puno veću fleksibilnost po pitanju budućih misija.

'Zbilja se radujemo instalaciji ove opreme' rekao je NASA-in zamjenik rukovodioca ureda za transport na Međunarodnu svemirsku stanicu. 'Riječ je o hardveru koji je ključan za budućnost ISS-a koji će nam omogućiti elegantniji i brži rad s vozilima koja na ISS šalju brojne privatne kompanije i naši partneri'.

SVEMIRSKA UTRKA

Pogledajte najzanimljivije trenutke lansiranja rakete Falcon Heavy

Pogledaj galeriju