NASA SLAVI

Sonda Parker poslala nam je impresivnu fotografiju Sunca, nastavlja kršiti rekorde

17.12.2018 u 12:32

Bionic
Reading

Solarna sonda Parker ima vrlo posebnu misiju - otkriti tajne našeg Sunca, a kako bi to napravila morat će mu se približiti na opasno malu udaljenost

NASA-ina misija otkrivanja tajni našeg Sunca nastavlja se po planu. Letjelica Parker trenutno kruži oko Sunca, s time da je između 31. listopada i 11. studenog dovršila svoj prvi susret sa zvijezdom učinkovito ušavši u njezinu atmosferu, više poznatu kao korona. Kao rezultat ovog preleta dobili smo, među ostalim dragocjenim podacima, i prvu sliku susreta koju su znanstvenici iz NASA-e sa svijetom podijelili ovog tjedna tijekom susreta Američke zajednice geofizičara, izvještava Engadget.

  • +2
NASA-ina letjelica do Sunca - Pareker Solar Probe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Fotografija je snimljena zahvaljujući WISPR uređaju prikazuje koronino strujanje koje se sastoji od solarnog materijala unutar same korone te se pojavljuje u područjima s povećanom solarnom aktivnošću. Strujanje je na početku bilo vidljivo na istočnom dijelu sunca te uključuje barem dvije vidljive zrake. U pozadini čak možete vidjeti Jupiter - svjetlu točku blizu sredine slike.

'Heliofizičari ovaj trenutak čekaju već šezdeset godina' rekao je Nicola Fox, ravnatelj odjela za heliofiziku u NASA-i te nastavio: 'Misteriji sunca koje želimo razotkriti nalaze se unutar same korone'.

Solarna sonda Parker pokušat će pronaći odgovore na sljedeća pitanja:

  • Zašto je sunčeva korona značajno toplija od površine same zvijezde?
  • Zašto je solarni vjetar izbačen iz sunca toliko brz?
  • Na koji način sunčeve čestice jure od sunca brzinom koja je oko 50% brzine svjetlosti?

'Solarna sonda Parker dostavit će nam mjerenja nužna za razumijevanje brojnih Sunčevih fenomena' rekao je Nour Raouafi, znanstvenik koji radi na projektu solarne sonde Parker. 'Kako bismo donijeli bilo kakve zaključke, potreban nam je uzorak solarne korone i mladog solarnog vjetra - a solarna sonda Parker će nam pomoći oko toga' nastavio je.

Rezultati prvog mjerenja poslani su na Zemlju 7. prosinca, drugi prelet je predviđen za travanj iduće godine, a misija će trajati sve do 2025.

ZNANOST NAKON CASSINIJA

Ovo su najuzbudljivije svemirske misije današnjice

Pogledaj galeriju