ZAPELI U PROŠLOSTI

Škole u Hrvatskoj brane učenicima walkmane na nastavi

14.09.2017 u 14:03

Bionic
Reading

Uoči dolaska kurikularne reforme učenici osnovnih i srednjih škola susreću se sa statutom starim dvadeset i više godina u kojem im se, među ostalim, zabranjenje unošenje walkmana i discmana u školu

Reference radi, recimo da je originalni Walkman na tržište došao iz radionica tvrtke Sony davne 1979. Njegova glavna funkcija bila je reprodukcija audio kazeta - medija koji po današnjim standardima spada u davnu povijest. Ovo je pogotovo izraženo kod mlađih generacija (poput, konkretno, osnovnoškolaca) koji se jedva sjećaju DVD filmova, a kamoli audio uređaja koje su možda koristili njihovi roditelji, piše u Glasu Slavonije.

Upitni statut pročitan je roditeljima prije početka prvog razreda osnovne škole Dugave čije vodstvo, konkretno, pravila nije mijenjalo dvadeset godina. Njegova posljednja izmjena zabilježena je 2013., što znači da tko god se primio njegove korekture - pred sobom ima prilično puno posla.

Relikvije prošlosti

'Na nastavi učenik ne smije koristiti mobitel, radio, walkman, discman i druge slične aparate', stoji u Pravilniku iz 2013. godine 1. OŠ Dugave. Pravilnik srednje škole Stjepan Ivšić Orahovica datira iz 2014. te naglašava 'Na nastavi učenik ne smije koristiti mobitel, walkman, discman, MP-3, MP-4 i druge slične uređaje'. Primjera ima prilično puno, a sve ih povezuje prilično zabrinjavajući izostanak koraka s vremenima.

Na drugoj strani spektra nalaze se škole poput OŠ Ludina (Velika Ludina), koja pak, svojim je izmijenjenim Pravilnikom o kućnom redu ima rješenje po kojem se učenicima za vrijeme nastave nalaže zabrana korištenja mobitela, glazbenih uređaja i drugih aparata koji omogućavaju video i/ili audiosnimanje. Ovime se ova škola donekle osigurala od potrebe za ažuriranjem pravilnika svaki put kada netko izmisli novi prenosivi gadget.

'Kućni red nije teško izmijeniti'

Glas Slavonije kontaktirao je voditelja osječkog područnog ureda Sindikata hrvatskih učitelja Aleksandra Lukadinovića koji naglašava: 'Kućni red škole nije teško izmijeniti, a o tome bi reda trebale voditi odgovorne osobe. To su prije svega ravnatelj i tajnik škole u suradnji sa stručnom pedagoškom službom, dakle pedagogom, psihologom...'. Lukadinović nastavlja: 'Oni bi trebali napraviti prijedlog, koji bi se trebao usvojiti na Učiteljskom vijeću najbolje na početku školske godine. Naravno da je mlađi kadar od onih starijih u pogledu tehnologija osvješteniji i ranije će uočiti potrebu za tim izmjenama'.