POŠAST U HRVATSKOJ

Nakon Lidla i Konzuma, stigle nove internet prijevare, porezna se ograđuje

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 14.09.2017 12:37
  • Objavljeno 14.09.2017 u 12:32
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U novoj phishing kampanji prevaranti koriste stvarna imena visoko pozicioniranih osoba u određenoj instituciji te šalju zahtjeve za plaćanjem

Nakon što su lažni kuponi Lidla, Konzuma, Bipe i Croatia Airlinesa zatrpali naše društvene mreže, a iz navedenih kompanija upozorili na prijevaru, novi pokušaji stižu putem maila.

Riječ je, kako upozorava CERT, o phishing kampanji u kojoj prevaranti koriste stvarna imena visoko pozicioniranih osoba u određenoj instituciji. U ovom slučaju, ovisno o tipu funkcije, prevaranti se predstavljaju imenom predsjednika Uprave, predsjednika Upravnog vijeća, ravnatelja i slično. S navedenih se adresa djelatnicima računovodstva i drugim odgovornim osobama šalju lažni zahtjevi za uplatom određene svote novca.

'Prema trenutno dostupnim podacima, kod spornih se poruka lažira adresa pošiljatelja, odnosno From polje, u kojem stoji ime ovlaštene osobe koja doista i radi u ciljanoj tvrtki/instituciji, a u polju To se nalazi ime djelatnika iz ciljane tvrtke/institucije, dok se u polju Subject pojavljuju riječi Platiti, Plaćanje, Bankovni transfer, Hitno plaćanje, Molim hitno plaćanje i slično.

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: CERT

Kako smo zaprimili više prijava za nekoliko različitih phishing kampanja koje ciljaju razne sektore, molimo vas da budete oprezni prilikom svih internet plaćanja i dobro provjerite sve informacije prije nego izvršite bilo kakvu uplatu. Posebno budite oprezni ako Vam na službenu adresu elektroničke pošte stigne zahtjev o uplati s adrese elektroničke pošte nadređene osobe', stoji u upozorenju.

Prevaranti su u cijelu priču upleli i Poreznu upravu, koja se također oglasila.

'Unazad tjedan dana Porezna uprava dobiva upite poreznih obveznika o zaprimljenoj elektroničkoj pošti sumnjivog sadržaja koja je pristigla sa adrese informiranje@porezna-uprava.hr. Kako Porezna uprava s navedene adrese elektroničke pošte nije dostavljala poreznim obveznicima nikakve obavijesti, ovim putem izvješćujemo da navedena elektronička pošta nije poslana sa službene adrese Porezne uprave, već se radi o zlonamjernom korištenju iste. Stoga molimo da ukoliko zaprimite elektroničku poštu naziva Zahtjev za prisilnu naplatu istu zanemarite', kažu iz Porezne.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!