SERIJSKI UBOJICE RAKA

Senzacionalnom terapijom izbrisana leukemija!

11.08.2011 u 11:37

Bionic
Reading

Znanstvenici javljaju da su prvi put ostvarili velik uspjeh u liječenju leukemije tako što su krvne stanice pacijenata pretvorili u ubojice koji love i uništavaju stanice raka. Postoji nada da bi ista terapija mogla djelovati i na druge vrste tumora

Za sada je tehnika uspjela kod trojice bolesnika, a rezultati su iznad svih očekivanja. Dvojica pacijenata nemaju tragove raka već godinu dana nakon liječenja, dok se stanje trećeg značajno poboljšalo, ali još uvijek ima nešto tumorskih stanica. Znanstvenici se već spremaju istu gensku terapiju isprobati i na drugim oblicima raka.

'Odlično funkcionira. Bili smo iznenađeni što tako dobro djeluje', rekao je dr. Carl June, stručnjak za gensku terapiju na University of Pennsylvania. 'Istražujemo tek godinu dana. Moramo otkriti koliko dugo traju ove remisije.'

U istraživanju koje je objavljeno u časopisima New England Journal of Medicine i Science Translational Medicine sudjelovala su trojica muškaraca u vrlo uznapredovalim fazama kronične limfocitne leukemije (CLL). Jedina nada za njih bila je transplantacija koštane srži ili matičnih stanica koja ne djeluje uvijek, a sa sobom nosi velike rizike.

Znanstvenici već godinama traže tehnike kojima bi mogli pojačati sposobnost obrambenog sustava da se bori protiv raka. U ranijim pokušajima neki su uspjeh pokazale genetski modificirane T-stanice, međutim one se nisu mogle razmnožavati, pa su brzo nestajale.

June i njegovi kolege u tu su tehniku uveli neke promjene – upotrijebili su nove prijenosnike kako bi T-stanicama dostavili nove gene koji im govore da uništavaju stanice raka, ali i da se razmnožavaju. Ovom tehnikom stvorili su cijelu vojsku stanica 'serijskih ubojica' koje su otkrivale tumorske stanice, razarale ih i nastavljale ubijati sve nove koje su se pojavile. Znanstvenici već otprije znaju da T-stanice na sličan način napadaju viruse, a ovo je prvi put da su ih uspjeli navesti da ubijaju stanice raka.

U svojem eksperimentu tim je od svakog pacijenta uzeo krv i iz nje uklonio T-stanice. Nakon što ih je promijenio u laboratoriju, kroz tri infuzije je vratio milijune njih nazad u krvotoke bolesnika.

Pacijenti prva dva tjedna nisu osjećali nikakve promjene, no nakon toga nastupile su groznice, vrućice i mučnine. Ovi simptomi obično se javljaju kada stanice raka masovno odumiru, što je bio znak da terapija djeluje.

'Bilo je to poput najgore gripe njihova života', rekao je June. 'Međutim, nakon toga je bilo gotovo. Bili su dobro.'

Najveći problem ove terapije je to što ona, u vrijeme kada se daju infuzije, uništava i neke druge stanice koje se bore protiv zaraza.

Juneov tim namjerava istu metodu iskušati na drugim oblicima raka, među ostalim gušterače i jajnika, dok se neke druge ekipe spremaju pokušati s rakom prostate i mozga.

Američki znanstvenici uzbuđeni su zbog otkrića, ali upozoravaju da tehniku ipak treba testirati na daleko većem broju oboljelih i kroz duže vrijeme. S druge strane, rezultati ohrabruju jer metoda nije ispitana na miševima, već su njome uspješno izliječeni teško oboljeli ljudi.