packa

Šefica Yahooa zbog hakera ostala bez 14 milijuna dolara

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 02.03.2017 14:16
  • Objavljeno 02.03.2017 u 14:16
Marissa Mayer (Yahoo)

Marissa Mayer (Yahoo)

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Marissa Mayer dobro je i prošla. Istraga zbog hakerskog upada koji je pogodio stotine milijuna korisnika koštao je posla šefa pravne službe Yahooa Rona Halla

Glavna direktorica Yahooa Marissa Mayer ostala je bez plaće - morala se odreći bonusa u gotovini za 2016. godinu i naknadu u dionicama za 2017., što zajedno vrijedi oko 14 milijuna dolara  - zbog velikog hakerskog upada u bazu podataka posrnulog internetskog diva. 

Hakerski upad pogodio je stotine milijuna korisnika Yahooa, otkrivajući njihove raznorazne osjetljive informacije. No, nezavisno povjerenstvo utvrdilo je kako to nije posljedica Mayeričinog propusta, kao ni da nisu došli do potvrde namjernog prikrivanja relevantnih informacija. 

Ceh će, čini se, u najvećoj mjeri platiti šef pravne službe Yahooa Ron Bell. Dobio je otkaz nakon što je povjerenstvo utvrdilo kako je pravni tim imao dovoljno informacija kako bi tražio dodatnu istragu 2014., a to nisu učinili u dovoljnoj mjeri. 

U obranu kolege pravnika na društvenim mrežama stali su mnogi, među njima i šefica pravne službe u Twitteru Vijaya Gadde

A javio se i bivši direktor Yahooa Scott Moore.

Tijekom razdoblja u kojem su se hakerski upadi događali više je više rangiranih direktora napustilo Yahoo. Među njima je bio i glavni direktor za sigurnost Alex Stamos, koji je sredinom 2015. prešao u Facebook nakon što se s Mayer sukobio oko više sigurnosnih problema.  Interna istraga utvrdila je kako je tim zadužen za informatičku sigurnost bio svjestan upada u korisničke račune 2014., kao i incidenata istog počinitelja vezanih uz lažiranje internetskih kolačiča (cookie) 2015. i 2016. 

Krajem 2014. više rangirani direktori i pravno osoblje bilo je svjesno kako iza napada stoji haker s državnompodrškom i kako je upao u sustav koristeći Yahoov alat za upravljanje korisničkim računima. Poduzete su određene mjere i poslana obavijest na adrese 26 korisnika koji su bili specifično ciljani. Obavljene su konzultacije s policijom.  Zbog incidenata su pojačane mjere sigurnosti, ali čini se kako pojedini visoko rangirani direktori nisu situaciju shvatili ozbiljno i bacili se na istragu.

Mayer je ostala bez bonusa u gotovini za 2016. i ponudila udio u tvrtci koji je trebala dobiti za 2017. Riječ je o dva milijuna u gotovini i do 12 milijuna dolara u dionicama. 

U objavi na Tumblru Mayer je navela kako želi da njen bonus bude raspodijeljen 'zaposlenicima Yahooa koji vrijedno rade i koji su toliko doprinjeli uspjehu Yahooa tijekom 2016.' Yahoo trenutno ima oko 8.500 stalno zaposlenih, što znači da bi mogli dobiti oko 235 dolara po glavi. 

Bell je dao otkaz, ali je svejedno dobio nekoliko javnih packi. Yahoo je objavio kako mu ništa nije isplaćeno vezano uz otkaz. 

U cijeloj zbrci jedina dobra vijest je to što je sad otvoren put za prodaju Yahooa za 4,8 milijardi dolara. Cijena tvrtke već je bila srušena za 350 milijuna dolara zbog hakerskog upada.

 Više: ReCode

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!