BOLJA BATERIJA, BOLJE PERFORMANSE

Samsung je već spreman za štancanje druge generacije 10-nanometarskih čipova

24.04.2017 u 08:34

Bionic
Reading

Proizvođači čipova Samsung i Qualcomm potpisali su partnerstvo u sklopu kojeg koriste pogone južnokorejskog diva za izradu prvih mobilnih čipova od 10 nm. Još ih ne mogu proizvesti dovoljno, no u Samsungu su već spremni za sljedeću generaciju još boljih karakteristika

Intel je možda popularizirao princip tick-tock u ritmu proizvodnje čipova. On se tiče toga da se prvo predstavi nova arhitektura, nakon čega slijedi njeno poliranje u proizvodnji s čim obično dolaze i bolje performanse. Sličnu stvar nastavlja činiti i Samsung. 

Tek što su na tržište izbacili čipove na 10 nm za vlastite (i Qualcommove) potrebe, već su spremni za sljedeću generaciju. Samsung je proširio proizvodne kapacitete i osigurao dodatne resurse za istraživanje i razvoj još boljeg proizvodnog procesa. On će donijeti 10-postotno poboljšanje u performansama uz 15-postotno smanjenje potrošnje energije u odnosu na čipove koji praktički tek sada počinju kuckati u mobilnim perjanicama diljem svijeta. 

Snapdragon 835 i Exynos 8895 su napravljeni na 10 nm LPE (Low Power Early) principu, a sljedeća generacija bit će nazvana 10nm LPP (Low Power Plus), uz dodatna poboljšanja 3D FinFET strukture. Stoga valja očekivati da će novi čipovi iz Qualcomma i Samsunga svjetlo dana ugledati prije samog konca ove godine. 

Samsung je ranije objasnio kako su njihovi novi čipovi iz serije 9 (dakle, postojeća generacija koju se može naći u perjanici Galaxy S8) dobiveni 10-nanometarskom FinFET tehnologijom. U odnosu na 14-nanometarske čipove, osiguran je gotovo 30-postotni rast performansi uz 40-postotno smanjenje potrošnje energije. Slična stvar vrijedi i za Qualcommove nove čipove iz Samsungovih pogona.

Druga generacija 10-nanometarskih čipova osigurat će još bolje performanse, što je i logično - no malo tko je očekivao ovako ranu najavu poboljšanja. Očekuje se kako će i Qualcomm i Samsung nastaviti suradnju te zajednički razvijati stvari dalje za probijanje u mobilnom svijetu - a možda i izvan njega. 

Qualcomm je nedavno s Microsoftom odlučio najaviti kako se ARM arhitektura čipova vraća u Windows. Kako će se ovi mobilni čipovi nositi s punokrvnim programima i operativnim sustavom, pokazat će tek vrijeme, no Intelu sasvim sigurno nije svejedno. 

Samsung