Završna konferencija

Novi važan projekt Ruđerovaca: Inovativne formulacije kliničke prehrane

07.12.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Tri inovativne formulacije kliničke prehrane namijenjene bolesnicima i dvjema patentnim prijavama, predstavljene su u četvrtak na završnoj konferenciji projekta 'Razvoj inovativnih formulacija kliničke prehrane', kojeg su zajednički vodili Institut Ruđer Bošković i Belupo

Projekt vrijedan 1,086 milijuna eura pokrenut je 2020., u nastojanju da odgovori na globalne promjene i rastuće izazove u području hrane i zaštite zdravlja, rečeno je na predstavljanju na Institutu Ruđer Bošković.

Od tri formulacije, jedna je namijenjena onkološkim pacijentima, druga osobama oboljelima od dijabetesa, dok je treća varijanta standardne formulacije.

Voditeljica projekta Marijeta Kralj istaknula je da je stručni tim postigao značajan napredak u borbi protiv malnutricije i u pružanju nutritivne potpore onkološkim bolesnicima te oboljelim od dijabetesa, razvojem inovativnih formulacija kliničke prehrane.

Time projekt otvara novo poglavlje u nutritivnoj podršci oboljelima, nudeći personalizirana prehrambena rješenja za one koji se suočavaju s ozbiljnim zdravstvenim izazovima. Poseban naglasak je stavljan na poboljšani učinak formulacija na crijevnu mikrobiotu, korištenjem inovativnih kombinacija vlakana, te na poboljšana senzorska svojstva .

Ravnatelj IRB-a David M. Smith rekao je da je u 2022. godini proračun Instituta iznosio oko 30 milijuna eura, od čega su četiri milijuna od privatnog ugovaranja s gospodarstvom, što pokazuje smjer razvoja Instituta. Uz navedeni projekt, Institut ima 12 ugovorenih projekata ukupne vrijednosti oko pet milijuna eura.

Predsjednik Uprave farmaceutske kompanije Belupo iz Koprivnice, Hrvoje Čeović, rekao je da sinergija stručnjaka Instituta i Belupa dovodi do rješenja koja će omogućiti bolji oporavak bolesnika.

Sufinanciranje projekta osigurano je u okviru poziva Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije u sklopu Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.