DAJTE MU DA DIŠE

Riješite se programa koji usporavaju vaše računalo

21.08.2013 u 10:20

Bionic
Reading

Čak i ako niste napredni korisnik računala, pomoću ovog jednostavnog programčića moći ćete osloboditi svoje računalo suvišnih programa koji ga usporavaju

Koliko god pazili što radite sa svojim računalom, ono će s vremenom postati sporije.

Njegova usporenost najočitija je na samom početku, kad ga upalite, kada mu je potrebno sve više vremena da učita programe i bude spremno za rad.

Tajna se krije u startup programima, odnosno programima koji se pokreću u isto vrijeme kad i operativni sustav. Što je više tih programa, to će računalu trebati više vremena da postane spremno za rad.

Situaciju može popraviti uklanjanje pojedinih programa iz startup mape, što bi ih trebalo spriječiti da se automatski pokreću kad i Windowsi. Ali kako znati koje programe možete sa sigurnošću ukloniti, a koji ipak moraju ostati na svom mjestu?

Pomoći bi vam mogla besplatna aplikacija Should I Remove It?. Ona analizira sve što je instalirano na vašem računalu i potom vas obavještava o tome što možete ukloniti.

Rezultate pretraživanja objavljuje u svojevrsnoj tablici u kojoj možete vidjeti i koliko je drugih korisnika odlučilo ukloniti pojedini program, a ako niste sigurni čemu taj program služi, možete pritisnuti gumb What is it? i u bazi podataka vidjeti detaljnije podatke. Također, nudi se mogućnost uklanjanja programa direktno iz aplikacije Should I Remove It?.

PCWorld ističe da je to izvrstan alat koji će riješiti nedoumice oko toga koji program treba ostati, a kojeg se možete riješiti i tako barem malo ubrzati svoje računalo.