PROJEKT BURA ZNANJA

Riječki studenti će učiti multimedijski, kao na MIT-u

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Skupina studenata na Sveučilištu u Rijeci pokrenula je projekt nazvan 'Bura znanja' koji bi trebao osigurati besplatno, zanimljivije i kvalitetnije multimedijsko studiranje – ukratko, učenje po mjeri svakoga

Voditelji udruge ističu da je riječ o revolucionarnom projektu kojemu je cilj modernizirati dosadašnji sustav obrazovanja na fakultetima prilagođavajući ga novim, globalnim trendovima u sinergiji tehnologije i edukacije.

Preciznije, radi se o projektu izrade, publikacije i standardizacije multimedijalnih online predavanja koja bi postupno zamijenila dosadašnja, vrlo često suhoparna teorijska, frontalna predavanja.

Novim načinom učenja, koji već polako implementiraju neka od najpoznatijih svjetskih sveučilišta poput Stanforda i MIT-a, žele omogućiti da se teorijski dijelovi programa kolegija savladavaju putem online multimedijalnih lekcija, i to već prije standardnih redovitih predavanja. Na taj bi se način studenti i profesori mogli usredotočiti upravo na najzanimljivije, najproblematičnije i najvažnije dijelove lekcija, čime bi se omogućilo produbljivanje znanja s kojim studenti već dolaze na predavanja, ali i otvorio prostor za interaktivne, zanimljive rasprave i praktičan rad na fakultetima.

Studenti bi dolazili na predavanja s predznanjem potrebnim za aktivno sudjelovanje na nastavi, a profesori, uz pomoć ažurno obrađivanih i dostupnih statističkih podataka, neprekidno bi imali uvid u broj pregledavanja pojedinih lekcija, u eventualne nejasnoće, poteškoće ili zanimljivosti s kojima su se studenti susretali prilikom učenja što do sada nije bilo tako.

'Učenje želimo napraviti iznimno zanimljivim i efikasnim te razvijamo sustav koji će se prilagođavati studentima za razliku od tradicionalnih koji očekuju da se studenti prilagođavaju njima. Multimedijalni online kolegiji koje ćemo realizirati bit će dostupni svima besplatno, jer smatramo da obrazovanje mora biti takvo - besplatno, dostupno i kvalitetno', ističu u Buri znanja.

'Imali smo više ponuda za izvođenje kolegija u ovom obliku, a imamo podršku profesora, dekana i rektora', rekao je Marin Trošeljapsolvent Filozofskog fakulteta u Rijeci i dodao: 'Za početak nam je potrebna dosta skupa oprema – računala za edukativne aplikacije, programi, grafički tableti za crtanje, kamere, ukratko sve što je potrebno za proizvodnju multimedije. Dio sredstava prikupili smo sami, a javili smo se i na natječaj sveučilišta pa očekujemo da će i ono preuzeti dio tereta. Tražimo i sponzore koji bi bili spremni podržati projekt. Tko god želi učiti, svatko tko razumije hrvatski, mogao bi se registrirati na našoj platformi i dobiti sve obrazovne sadržaje besplatno. Program smo započeli multimedijalnim kolegijem Filozofija znanosti, a početkom sljedeće akademske godine ponudit ćemo veći broj kolegija. Cijela ideja nadahnuta je akcijom na Stanfordu koji je prošle godine u listopadu izbacio niz multimedijalnih kolegija, a nedugo nakon njega isto je učinio i MIT. Naša udruga želi učenje približiti novim generacijama i napraviti sustav koji će se prilagođavati studentima. Tko voli može gledati video, netko može slušati predavanja dok trči, a treći mogu čitati iz PDF skripti.'

Eksperimentalne video lekcije projekta možete pronaći na Youtube kanalu, a video koji prikazuje viziju udruge na ovom linku (odnosno dolje). Besplatni multimedijalni kolegij Filozofija znanosti nalazi se na ovom linku, a sve važne informacije možete potražiti na web stranici udruge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!